Ieder(in): Te weinig aandacht van kabinet voor chronisch zieken en mensen met een beperking

Directeur Illya Soffer van Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, heeft in een corona-update aan de leden stevige kritiek geleverd op het kabinet en het Outbreak Management Team. Volgens haar is er wat betreft de coronamaatregelen nog steeds veel te weinig aandacht voor chronisch zieken en mensen met een beperking. Hieronder vind je de hele tekst.  

Foto: Ieder(in)

“Weer een week voorbij…

“Hou vol” was de afgelopen weken het motto van het kabinet. Maar voor veel mensen uit onze achterban wordt het volhouden met de dag zwaarder. Iedereen keek dinsdag dan ook reikhalzend uit naar de persconferentie, hopend dat de minister-president íets zou zeggen waarmee verlichting dichterbij zou komen. Helaas kwamen mensen met een beperking of chronische ziekte helemaal niet voor in de persconferentie. Zwaar teleurstellend.

In het Outbreak Management Team lijkt weinig aandacht te zijn voor onze achterban. Gelukkig is die aandacht er wel aan allerlei overlegtafels en op andere plekken. Tweede Kamerleden vragen meer aandacht voor de situatie van mensen met een beperking of chronische ziekte. Het gaat langzaam, maar het gaat stap voor stap vooruit. Onze inbreng; júllie inbreng vanuit onze panelonderzoeken, meedenkgroepen, mailgroepen en meldpunten, is daarbij cruciaal.

We werken onvermoeibaar door om onze onderwerpen overal goed op de agenda te krijgen. We pleiten voor een veilige versoepeling van de bezoekregeling. We hebben inbreng bij het verbeteren van richtlijnen voor dagbesteding, mantelzorg, onderwijs en dagopvang. Zo kregen we (vooralsnog) voor elkaar dat ouders geen boete krijgen als zij hun kinderen nog niet naar school willen laten gaan vanwege gezondheidsrisico’s van henzelf of hun kind.

Een groot vraagstuk is de beschikbaarheid van persoonlijke bescherming; voor veel mensen een absolute voorwaarde om weer veilig in contact te kunnen komen met zorgverleners, mantelzorgers en naasten.

We dringen aan op een apart corona-crisisplan voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Een crisisplan dat extra achterstand, isolement, gezondheidsrisico en afstand tot de samenleving door de coronacrisis opheft. Structurele inbreng van mensen met een beperking is daarbij cruciaal.

Hou vol! En zoek ons op om samen het coronabeleid passend te maken voor ons allemaal.”

Illya Soffer
directeur Ieder(in)
————————————-


 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *