Onderzoek: coronapatiënten kunnen tweede keer ziek worden

Voor mensen die het coronavirus hebben gehad, leek er één schrale troost: daarna ben je in ieder geval immuun. Maar nieuw onderzoek lijkt dit tegen te spreken. De antistoffen verdwijnen mogelijk al na een paar maanden uit je lichaam.

Photo by cottonbro from Pexels

“Uit het onderzoek blijkt dat met name de antistoffen tegen corona na de infectie snel naar beneden gaan. Dit gebeurt na een paar maanden, en dat is wel snel”, zegt viroloog Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team. Dat betekent dat je mogelijk nog een keer besmet kunt raken, ook als je al ziek bent geweest.
Koopmans verwijst naar nieuw Brits onderzoek, onder 65 coronapatiënten. 60 procent van deze mensen had drie tot vier weken na de besmetting veel antistoffen, maar twee maanden later was dit nog maar 16 procent.

Het onderzoek is nog niet getoetst door collega’s, zoals gebruikelijk is bij wetenschappelijke publicaties, maar is volgens Koopmans wel betrouwbaar.
Aanleiding voor het onderzoek is het gedrag van andere coronavirussen. Het coronavirus waar we nu mee te maken hebben, heet SARS-CoV-2, maar dit slechts één van de vele coronavirussen die er bestaan. De meeste bestaan al jaren en geven slechts milde verkoudheidsklachten. Ook kunnen ze je vaak meer dan één keer ziek maken.

(Bron en volledig artikel RTL Nieuws)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *