Nederlandse ziekenhuizen plaatsen ‘kleinste draadloze pacemaker ter wereld’

Nederlandse ziekenhuizen hebben deze week voor het eerst een nieuw type minipacemaker geplaatst bij hartpatiënten. Het apparaatje is draadloos en heeft het formaat van een grote vitaminepil. Met de nieuwe pacemaker kunnen meer mensen geholpen worden dan bij het vorige type.

Foto: Medtronic.com

De Micra-pacemaker van ontwikkelaar Medtronic wordt sinds 2015 in Nederland gebruikt en is naar eigen zeggen ‘de kleinste draadloze pacemaker ter wereld’. De eerste generatie was volgens het bedrijf slechts geschikt voor 16 procent van de patiënten; met de vernieuwde versie kunnen meer dan twee keer zoveel mensen geholpen worden. ,,Het eerste type kon in één hartkamer meten”, legt Nicole Velthuis van Medtronic uit. ,,Zijn nieuwe broertje kan ook patiënten helpen die in beide kamers met hartritmestoornissen kampen.”

Een klassieke pacemaker wordt op de borst onder de huid geïmplanteerd en met twee vastgemaakte draadjes verbonden met het hart. Het exemplaar van Medtronic is volgens de makers 90 procent kleiner. De artsen plaatsen het apparaat via een bloedvat in de lies, rechtstreeks bij het hart. ,,Hierdoor is de operatie veel minder ingrijpend, wat van meerwaarde is voor mensen met een kwetsbare gezondheid”, vertelt Velthuis. Het herstel na de ingreep is korter, zegt ze. Daarnaast is de minipacemaker niet zichtbaar vanaf de buitenkant.

(Bron en volledig artikel AD)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *