Astmapatiënt en het coronavirus: Wat zeggen de getallen?

(Bron: Zorg.nu)
Astmapatiënten worden als kwetsbaar gezien als het gaat om de vatbaarheid voor virussen. Om die reden krijgen zij, als hoogrisicogroep, jaarlijks een oproep voor de griepprik. Uit recente cijfers uit China en New York blijkt dat onder ernstig zieke coronapatiënten, weinig astmapatiënten zijn. Waardoor komt dat?

Veel organisaties waarschuwen dat astmapatiënten een risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Uit cijfers van de New York Times blijkt dat in het Amerikaanse epicenter van de uitbraak, 5 procent van de coronadoden astma had. Daarmee staat het niet in de top tien van onderliggende ziektes die mensen met ernstige corona verschijnselen hadden. Of daarmee iets kan worden gezegd over de vatbaarheid van astmapatiënten voor het virus of het verloop ervan bij infectie is de vraag.

Er is meer: begin april publiceerde het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet ook al een artikel over astmacijfers en corona. Wetenschappers schreven toen dat het opvallend is dat COPD en astma ondervertegenwoordigd zijn in de onderliggende ziektes die mensen met het corona-virus hebben, de zogeheten comorbiditeit. Overigens was dat bij SARS ook al het geval (corona en SARS komen uit dezelfde virusstam, SARS-CoV-2).

Lees hier het volledige artikel!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *