Huisartsen zagen hartinfarcten over het hoofd tijdens coronacrisis

Patiënten met een hartinfarct of hartfalen werden onterecht in quarantaine gezet omdat huisartsen dachten dat ze corona hadden. Dit leverde soms levensgevaarlijke situaties op, zoals een hartstilstand. Dit blijkt uit interviews van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws met deskundigen en meerdere patiënten. Symptomen van een hartinfarct, zoals benauwdheid, lijken soms op corona en dat levert soms verwarring op.

Foto door Isabella Mariana via Pexels

Cardiologen herkennen de problemen en willen dat huisartsen alerter zijn en hartpatiënten sneller doorsturen. Bert van Rossum, cardioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, zegt dat een hartinfarct binnen 4 uur behandeld moet worden. “Anders heb je een grotere kans op blijvende schade. Het zou zeker kunnen dat hier ook mensen aan overleden zijn.”

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws sprak uitgebreid met cardiologen, huisartsen en patiënten die zich hier zorgen over maken. De 45-jarige Robert Stuit moest in quarantaine en kreeg een hartstilstand. Half april belde Stuit zijn huisarts omdat hij last had van kortademigheid en pijn op de borst. Zijn huisarts dacht dat hij corona heeft en adviseerde hem om twee weken in quarantaine te gaan. Dat deed Robert, maar omdat zijn klachten verergerden belde hij nog een paar keer met de huisarts.

Als Stuit zich op een zondag begin mei steeds slechter gaat voelen, bellen hij en zijn vrouw het alarmnummer. Daarna gaat het helemaal mis. “Mijn vrouw zag mijn handen spierwit worden. Mijn nagels werden zwart en toen viel ik om: het licht ging uit. De ambulancebroeders hebben me met defibrillators terug moeten halen.”

(Bron en volledig artikel RTL Nieuws)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *