In 2021 pas een vaccin: ‘Het najaar kan heel taai worden’

Nu een vaccin er in 2020 niet lijkt te gaan komen, wacht Nederland een ‘heel taai najaar’, vrezen experts. Waar eerst gehoopt werd dat Nederland eind dit jaar over het coronavaccin van AstraZeneca zou beschikken, lijkt dat geen haalbare kaart meer. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid repte vorige week tijdens de persconferentie van het kabinet opeens over een vaccin ‘in de eerste maanden van 2021’.

Foto: Pexels

Het in Oxford ontwikkelde middel kan dit jaar geproduceerd worden, stelt een woordvoerder van AstraZeneca. Het vaccin is al ‘af’ en wordt getest op grote groepen mensen. ,,We hopen nog steeds dat die tests in september of oktober klaar zijn. Maar we kunnen het niet beloven.”
Leonoor Wijnans, vaccinexpert van het Centraal College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, verwacht niet dat het zo snel zal gaan. En ook volgens andere deskundigen heeft het geen zin om op een vaccin in 2020 te hopen. ,,Het was vanaf het begin wel héél optimistisch om dat te verwachten, en dat blijkt dus ook”, zegt arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht. Immunoloog Ger Rijkers van University College Roosevelt in Middelburg noemt het ook ‘niet reëel’.

(Bron en volledig artikel AD)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *