‘Gemeentepolissen zeker niet altijd gunstig voor minima’

Als je een laag inkomen hebt of chronisch ziek bent, kun je in veel gemeentes een collectieve zorgverzekering afsluiten. Maar zo’n gemeentepolis is zeker niet altijd een gunstige oplossing en dat is schrijnend voor mensen die het financieel moeilijk hebben, stelt de vergelijkingssite Overstappen.nl. “Veel gemeentepolissen kennen alleen een vergoeding van het eigen risico in het duurste pakket.”

Geen eigen risico zou standaard moeten zijn voor mensen op of net boven het sociaal minimum. Anders gaan mensen zorg mijden. Niet gezond en ook: uiteindelijk veel duurder, aldus Overstappen.nl.

“Vrijwel alle polissen hebben een forse aanvullende verzekering. Als je weinig zorg nodig hebt, kun je goed zonder aanvullend pakket. Dat scheelt je tientjes per maand.

Neem bijvoorbeeld VGZ Den Haag Compact. Dat pakket lijkt op een combinatie van GZ Basis Keuze + VGZ Aanvullend Goed + VGZ Tand Goed. Voor de VGZ Den Haag Compact betaal je 171,65 euro. Voor deze combinatie betaal je 166,45 euro.

Er zitten extra vergoedingen in VGZ Den Haag Compact: kraamzorg en bevalling, 200 euro alternatieve zorg en een brilvergoeding van 100 euro (eens in de drie jaar). En je krijgt een tandverzekering met een maximumdekking van 250 euro (100 procent). De gemeente betaalt niet mee aan de Den Haag Compact. Scherpe ogen, niet zwanger, geen behoefte aan alternatieve zorg en een goed gebit? Dan ben je goedkoper uit met VGZ Aanvullend Goed en VGZ Tand Goed. Al met al geen geweldige deal. Bovendien, als je echt weinig zorg nodig hebt, kun je goed zonder aanvullend pakket en dat scheelt je 30 euro per maand.

Heel anders is dat bij DSW gemeentepolis Hilversum: daar krijgt de klant voor 175,25 euro een hele ruime aanvullende verzekering met bijvoorbeeld 100 procent van de tandheelkundige kosten en 20 behandelingen fysiotherapie. Ook hier is het eigen risico helaas niet verzekerd. Maar de gemeente Hilversum draagt 12,25 euro bij.

Gemeenten kunnen hun minima beter en meer op maat helpen dan met een gemeentepolis door te kijken naar wat er in geval van het individu de beste optie is.”

(Bron: ANP Persportaal)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *