Oogarts Klaver maakt zich zorgen over bijziendheid: ‘Bijziendheid brengt een hoop ziektes met zich mee’

De helft van de twintigers is bijziend. Op latere leeftijd lopen zij een groter risico op slechtziend- en zelfs blindheid. Oogarts Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC maakt zich zorgen, zo blijkt uit een interview met de Nationale Zorggids. “Stuur kinderen onder schooltijd vaker naar buiten en beperk smartphonegebruik.”

“Van de 20-jarigen is de helft bijziend. Sinds de jaren ’50 is het aantal mensen met bijziendheid flink toegenomen. Van de 60- en 70-jarigen is een kwart bijziend. Bijziendheid is blijvend. Dat betekent dat het aantal mensen met myopie (bijziendheid) verdubbeld is in veertig jaar tijd. In Azië is inmiddels zelfs 80 tot 85 procent van de twintigers bijziend. Die stijgende trend moeten we doorbreken.

Bijziendheid ontstaat vooral door onze leefstijl. Van nature komt het nauwelijks voor. De natuurlijke stand van onze ogen is om in de verte te kijken. Als we focussen op iets dichtbij moeten onze oogspieren hard werken om de ooglens boller te maken. Gebeurt dat vaak en langdurig, dan past het oog zich aan door langer te worden. Zo wordt dichtbij kijken de natuurlijke stand en hoeven de spieren minder hard te werken.”

(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *