Burgemeesters uiten zorgen over dreigende sluiting SEH’s

Burgemeester van 29 gemeenten zijn bezorgd dat de SEH’s in regionale ziekenhuizen hun deuren moeten sluiting. Bron van zorg is het voornemen van minister Ernst Kuipers om de 45-minutennorm te schrappen en de complexe acute zorg te concentreren.

 

Foto: Isala Zwolle

Minister Ernst Kuipers wil de hoogcomplexe acute zorg verder concentreren. Burgers zijn in zijn visie beter af als ze direct naar een ziekenhuis gaan waar een medisch team met de juiste expertise paraat staat en dat beschikt over de juiste apparatuur, zoals CT- en MRI-scans. De 45-minutennorm is volgens Kuipers een achterhaalde norm van ruim twintig jaar oud, terwijl ambulances tegenwoordig veel beter zijn uitgerust. Verder gebruikt Kuipers het argument van personeelsschaarste. Er zijn te weinig SEH-verpleegkundigen en -artsen en het is daarom noodzakelijk om ze efficiënt in te zetten.

De burgemeesters willen vooral betrokken worden bij de toekomst van de acute zorg in hun regio, schrijft het AD. Uit een enquête in 29 gemeenten blijkt dat dit nu vaak niet het geval is. Ze worden regelmatig overvallen door besluiten van ziekenhuizen dat ze stoppen met de acute verloskunde en andere acute zorg. Onlangs nog besloot Gelre ziekenhuizen de SEH in locatie Zutphen te sluiten.

(Bron en verder lezen: Skipr)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *