Herseninstituut: nieuw implantaat kan blinden vorm van zien teruggeven

Blinde mensen kunnen in de toekomst mogelijk deels hun zicht terugkrijgen dankzij nieuw ontwikkelde hersenimplantaten. Volgens het Nederlands Herseninstituut maken de implantaten het mogelijk beelden te herkennen zonder dat de ogen eraan te pas komen. De eerste onderzoeksresultaten, gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Science, zijn volgens het instituut veelbelovend.

De implantaten zijn bedoeld voor in de hersenschors, het gedeelte in het brein waar onder meer visuele informatie wordt verwerkt. Het idee om de hersenschors met een implantaat te stimuleren stamt al uit de jaren 70 van de vorige eeuw, maar de onderzoekers bij het instituut gebruiken nieuwe implantaten met veel meer elektroden in de hersenschors dan tot nu toe mogelijk was.

Het onderzoeksteam ontwikkelde implantaten met 1024 elektroden en plaatste deze in de visuele hersenschors van twee niet-blinde apen. De apen kregen eerst de eenvoudige taak een lichtpuntje te herkennen dat werd opgewekt met een elektrode. Daarna moesten ze complexere taken uitvoeren, zoals het onderscheiden van letters die kunstmatig werden gecreëerd in de waarneming van de apen. Dat gebeurde door gelijktijdige stimulatie van acht tot vijftien elektroden.

De apen konden met dit kunstmatige zien ook andere vormen herkennen, zoals lijnen en bewegende stippen.

“Je kunt het vergelijken met een matrixbord langs de snelweg”, zegt directeur Pieter Roelfsema van het Herseninstituut. “Als er een lampje brandt, zie je een stip, maar als je het juiste patroon van lampjes aan zet, zie je een letter of woord. Dat is het type zien dat blinde mensen in de toekomst misschien kunnen krijgen.”

(Bron en volledig bericht NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *