In de Jaarbeurs in Utrecht wordt vandaag voor het eerst de Nationale Dag van de Vrouwengezondheid gehouden. De schijnwerper wordt daar vol op de vrouwengeneeskunde gezet. Zorgmedewerkers, wetenschappers, patiëntenorganisaties en vrouwennetwerken hebben er de mogelijkheid elkaar te ondersteunen, kennis te verspreiden en de genderspecifieke zorg aan te jagen. En dat is volgens initiatiefnemer Mirjam Kaijer hard nodig, want nog altijd is onvoldoende bekend dat vrouwen anders ziek worden dan mannen.
“Vrouwen krijgen anno 2024 nog steeds niet altijd de juiste zorg omdat het onderzoek op mannen heeft plaatsgevonden. Dat kan leiden tot verkeerde diagnoses, verkeerde behandelingen, soms met de dood tot gevolg”, legt Kaijer uit.
De dag, die is uitverkocht, is een initiatief van de stichting Voices for Women, die de stem laat horen van vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten. Op het meldpunt van Voices for Women hebben duizenden vrouwen hun verhaal gedeeld. De stichting maakt zich hard voor genderspecifieke medische zorg en wil de kennis die er wel is, delen met vrouwen en zorgprofessionals.
Ook onder artsen is er een groot kennishiaat als het gaat om de gezondheid van het vrouwenlichaam. “Zo krijgen geneeskundestudenten tijdens hun studie maar weinig te horen over de verschillen tussen man en vrouw”, zegt Kaijer. “Met onvoldoende kennis kan je niet altijd de juiste behandeling bieden, maar je wordt er wel op afgerekend.”
(Bron en verder lezen: NOS)