Erythermalgie

Erythermalgie, ook bekend als erythromelalgie, is een zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door intense pijn, roodheid en een verhoogde temperatuur van de huid, meestal in de handen en voeten. De symptomen van erythermalgie worden vaak uitgelokt door warmte of lichamelijke inspanning en kunnen variëren in ernst. De aandoening kan episodisch zijn of chronisch en aanhoudend.

Symptomen van Erythermalgie

De belangrijkste symptomen van erythermalgie zijn:

 • Intense pijn: Een brandend of stekend gevoel, vaak beschreven als ondraaglijk.
 • Roodheid: De aangetaste gebieden van de huid worden rood.
 • Verhoogde temperatuur: De huid voelt warm aan bij aanraking.
 • Zwelling: In sommige gevallen kunnen de getroffen gebieden gezwollen zijn.

Deze symptomen kunnen zich symmetrisch manifesteren, vaak aan beide handen of voeten, en worden meestal verergerd door warmte, inspanning of druk op de aangedane gebieden.

Oorzaken van Erythermalgie

De exacte oorzaak van erythermalgie is niet altijd duidelijk. De aandoening kan primair (idiopathisch) zijn, zonder bekende oorzaak, of secundair aan een andere onderliggende aandoening. Mogelijke oorzaken en geassocieerde aandoeningen zijn onder meer:

 • Genetische factoren: In sommige gevallen is erythermalgie erfelijk en wordt het veroorzaakt door mutaties in specifieke genen, zoals het SCN9A-gen.
 • Neurologische aandoeningen: Aandoeningen zoals multiple sclerose of perifere neuropathie kunnen erythermalgie veroorzaken.
 • Vasculaire aandoeningen: Problemen met de bloedvaten, zoals veneuze insufficiëntie, kunnen bijdragen aan de symptomen.
 • Bloedziekten: Ziekten zoals polycythemia vera of essentiële trombocytemie kunnen erythermalgie veroorzaken.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals calciumkanaalblokkers, kunnen erythermalgie uitlokken.

Diagnose van Erythermalgie

De diagnose van erythermalgie wordt gesteld op basis van de symptomen en een grondige medische geschiedenis. Er zijn geen specifieke tests voor erythermalgie, maar andere aandoeningen kunnen worden uitgesloten door middel van:

 • Bloedonderzoek: Om onderliggende bloedziekten uit te sluiten.
 • Huidbiopsie: Om eventuele andere huidproblemen te identificeren.
 • Neurologische tests: Om te controleren op eventuele neurologische aandoeningen.

Behandeling van Erythermalgie

Er is geen standaardbehandeling voor erythermalgie, en de behandeling is vaak gericht op symptoomverlichting en het verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt. Mogelijke behandelingsopties zijn:

 • Medicatie: Pijnstillers zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), antidepressiva of anti-epileptica kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten.
 • Koeling: Het onderdompelen van de aangedane gebieden in koud water of het aanbrengen van koude compressen kan tijdelijk verlichting bieden.
 • Leefstijlveranderingen: Het vermijden van uitlokkende factoren zoals warmte en langdurige inspanning.
 • Capsaïcine-crème: Deze crème, die het actieve bestanddeel van chilipepers bevat, kan helpen om de pijn te verminderen door de zenuwen die pijnsignalen doorgeven te desensibiliseren.

In ernstige gevallen kan sympathectomie, een chirurgische ingreep waarbij bepaalde zenuwbanen worden doorgesneden, overwogen worden. Echter, deze procedure is risicovol en wordt zelden toegepast.

Conclusie

Erythermalgie is een complexe en uitdagende aandoening die aanzienlijke impact kan hebben op het dagelijks leven van patiënten. Door een juiste diagnose en een individuele benadering van de behandeling kunnen de symptomen echter beheerd worden, wat leidt tot een verbetering van de levenskwaliteit. Voor meer informatie en ondersteuning kunnen patiënten terecht bij gespecialiseerde medische professionals en organisaties die zich richten op zeldzame aandoeningen.

——————–

Dit artikel is geschreven met behulp van ChatGPT. 
Wat is ChatGPT? ChatGPT is een chatbot op basis van kunstmatige intelligentie (KI of AI). De tool werkt zoals iedere andere chatbot: gebruikers typen teksten in de vorm van prompts en de tool antwoordt met een eigen tekst. Wat ChatGPT zo uniek maakt is hoe vloeiend, uitgebreid en menselijk klinkend de antwoorden zijn, evenals het grote aantal onderwerpen dat de tool kan bespreken.

Als bronnen voor dit artikel geeft ChatGPT de volgende op:

———

Disclaimer: U dient de informatie van dit artikel, en andere artikelen op deze website, niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw huisarts of specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *