Migraine@Home: een migraineaanval onderdrukken nog voordat deze begint

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is gestart met het onderzoeksproject ‘Migraine@Home’. Doel van het onderzoek is in een eerder stadium signalen van een naderende migraineaanval detecteren en persoonlijke triggers voor zulke aanvallen opsporen. Het is het eerste onderzoek waarin migrainepatiënten worden gemonitord in hun thuisomgeving.

“Wij monitoren mensen die regelmatig last hebben van migraine langere tijd in hun thuisomgeving, waar ze hun natuurlijke triggers ondergaan,” zegt prof. dr. Gisela Terwindt (LUMC), hoofdaanvrager van het onderzoeksproject. “Dit doen we onder andere met speciale ‘caps’ waarmee de gevoeligheid van de hersenen bepaald kan worden. Op deze manier krijgen we het beste beeld van de persoonlijke combinatie van triggers en de veranderende gevoeligheid van de hersenen in aanloop naar een aanval. We zijn in augustus gestart met het zoeken van onderzoekskandidaten.”

Migraine is een veelvoorkomende hersenaandoening met onvoorspelbare hoofdpijnaanvallen. Deze hebben grote persoonlijke en ook maatschappelijke impact. De oorzaken van een migraineaanval zijn nog niet precies bekend. Wel weten we dat migrainepatiënten overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels, zoals vermoeidheid, stress of menstruatie. Vaak is het een combinatie van oorzaken die voor een migraineaanval zorgt.

Patiënten zouden enorm geholpen zijn als ze beter inzicht zouden hebben welke persoonlijke triggers migraineaanvallen uitlokken. Ook zou vroege signalering van aankomende aanvallen hen kunnen helpen om de gevolgen van een aanval te verminderen.

Er bestaan op dit moment geen betrouwbare uitkomstmaten die de gevoeligheid van de hersenen voor een aankomende migraineaanval aangeven.

(Bron en verder lezen: LUMC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *