Nijmegen heel weekend in het teken van Parkinson

Van 22 tot en met 24 september staat Nijmegen volledig in het teken van de ziekte van Parkinson. Tijdens het driedaagse weekend zijn er talloze activiteiten voor mensen met parkinson, hun naasten en andere geïnteresseerden. Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Recent onderzoek laat zien dat het aantal patiënten in Nederland de afgelopen tien jaar met 30 procent is toegenomen. ‘Er is meer bewustwording nodig rondom parkinson.’

Bas Bloem
Foto: Wikipedia

We weten nog te weinig van de ziekte van Parkinson, vindt neuroloog en Parkinson-expert Bas Bloem, verbonden aan het Radboudumc. Daarom nodigt hij mensen met parkinson of een vorm van parkinsonisme, hun naasten en andere geïnteresseerden uit voor het Parkinson Weekend, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen. Nooit eerder kwamen zoveel patiënten samen. Aanleiding is de NWO Stevinpremie die Bas Bloem en zijn team vorig jaar kregen. Het weekend kent een breed palet aan activiteiten, waaronder wetenschappelijke lezingen, een kunstexpositie, films en kook-, dans- en sportactiviteiten.

De volgende activiteiten zijn voor iedereen vrij toegankelijk

  • Openingssymposium in de Stadsschouwburg. De rode draad in het programma is parkinsonzorg toen, nu en in de toekomst. Radboudumc Raad van Bestuur-voorzitter Bertine Lahuis gaat in gesprek met onder andere Bas Bloem, onderzoekers, specialisten en mensen die leven met de ziekte. Er is aandacht voor kunst en cultuur én verschillende experts van het Radboudumc nemen de bezoeker mee in de ontwikkelingen in hun vakgebied. Vrijdag 13.30-17.00 uur.
  • Expositie in de koepeltent op het Mariënburgplein. In de koepeltent staat het hele weekend de expositie ‘Ontdek Parkinson’. Wat is de ziekte van parkinson en parkinsonisme? Hoe leef je met parkinson? En wat brengt de toekomst voor mensen met parkinson? Een tentoonstelling voor iedereen die wil weten wat parkinson is. Er is een centrale balie waar algemene informatie te vinden is over de activiteiten gedurende het weekend en er is een programmaboek beschikbaar. Vrijdag, zaterdag en zondag, aanmelden niet nodig.
  • Kunst in de Stevenskerk. Bezoek hier de tentoonstellingen ‘Holding still, together – Parkinson in beeld’, ‘Motus Mori’ en ‘Parkinson voorbij: een gezamenlijke expositie van een reis vol creatieve compassie’. Vrijdag en zaterdag, aanmelden niet nodig. 
  • Boekpresentaties in de Openbare Bibliotheek. Er zijn diverse voordrachten en signeersessies van auteurs die een boek hebben geschreven over de ziekte van Parkinson vanuit diverse perspectieven. Er vinden allerlei interviews, workshops, voordrachten en boekpresentaties plaats. Iedereen is welkom. Zaterdag 11.00-16.30 uur en zondag 13.00-16.15 uur, aanmelden niet nodig.
  • Dansfeest in het RU Sportcentrum. Het weekend sluit af met dans. Om 16.00 uur dansen zoveel mogelijk mensen bij het Sportcentrum van de Radboud Universiteit op een speciale choreografie op het nummer Multicolor van Son Mieux. Kijk hier voor deelname aan de dance challenge. Daarna volgt een heus dansfeest met twee dj’s, onder wie Bas Bloem. Zondag 16.00-18.00 uur, aanmelden kan hier.

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte wereldwijd, op dit moment zijn er ongeveer zeven miljoen patiënten. In Nederland hebben meer dan 60.000 mensen parkinson of een variant hiervan (parkinsonisme). Recent onderzoek gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van onder meer Bloem laat een toename van 30% in de afgelopen tien jaar zien. Het RIVM verwacht dat het aantal patiënten in Nederland tot 2040 met 71% zal stijgen. Bas Bloem: ‘Als deze groei doorzet, zijn er in 2040 bijna dertien miljoen mensen op de wereld met parkinson. Hier moeten we dringend iets aan doen, want het behoort tot de meest invaliderende hersenziekten ter wereld.’

Meer informatie en het volledige programma staat op de website van Into Nijmegen.

(Bron en meer informatie: Radbouw UMC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *