Leidt Covid-19 tot ME/CVS?

ME/CVS experts Anthony Komaroff en Lucinda Bateman maken zich grote zorgen over de mensen die na COVID-19 maar niet beter worden. In een opiniestuk op Frontiers in Medicine betogen zij dat de COVID-pandemie tot een grote toename van ME/CVS zal leiden.

Als we spreken over herstel van COVID-19 betekent dit niet direct een volledige terugkeer naar de lichamelijke conditie van voor de infectie. Tal van onderzoeken wijzen uit dat hoge percentages van COVID-19 patiënten langdurige klachten houden die effect hebben op de kwaliteit van leven. Deze mensen worden ‘Long Haulers’ genoemd en aan hun ziektebeeld wordt gerefereerd als ‘Long COVID’. Bij sommigen is er aantoonbaar restletsel in de hersenen, het hart en de nieren. Ze hebben ook nog maanden last van aanhoudende overheersende vermoeidheid, post-exertionele malaise en verminderd cognitief functioneren. Bij anderen is er geen aantoonbaar letsel.

Het is geen verrassing dat sommige mensen na de coronavirus-infectie een slopende vermoeidheid ontwikkelen. Post-infectieuze vermoeidheidssyndromen komen vaker voor in de nasleep van acute infecties, van zowel virussen. Hoewel de acute symptomen en weefselschade bij de verschillende infectieziekten heel anders zijn, lijken de post-infectieuze vermoeidheidssyndromen bij ieder van deze infectieziekten juist sterk op elkaar.

(Bron en volledig artikel ME/CVS Stichting Nederland)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *