Een jodiumtekort; zo herken je dat

Wanneer je een tekort aan jodium hebt, dan kan dit de werking van je schildklier beïnvloeden. Het RIVM heeft onlangs geconstateerd dat de jodiuminname in Nederland daalt. Waarom is jodium zo belangrijk, en hoe kun je een jodiumtekort herkennen?

Jodium is een belangrijk mineraal dat door onze schildklier gebruikt wordt om schildklierhormonen te maken. Deze hormonen spelen een belangrijk rol bij je stofwisseling en bij het goed functioneren van het zenuwstelsel en cognitieve functies. Denk hierbij aan je concentratie, geheugen, leervermogen, vermogen op problemen op te lossen en intelligentie.

Bij een tekort aan jodium zal de schildklier groeien in een poging om zo toch genoeg schildklierhormoon aan te maken. Zo’n struma is een zichtbare of voelbare vergroting in je keel. Mensen met een groot struma kunnen ook slik- of ademhalingsproblemen krijgen.

Doordat de schildklier het hoofdingrediënt mist dat nodig is voor de productie van schildklierhormoon ontstaat er een te trage schildklierfunctie, ook wel bekend als hypothyreoïdie. Een jodiumtekort vormt wereldwijd de grootste oorzaak van een te langzame werkende schildklier.

Bij zwangere vrouwen kan een ernstig jodiumtekort het risico op miskramen en vroeggeboorte verhogen. Ook kunnen kinderen van vrouwen met zo’n tekort tijdens de zwangerschap een groei- of ontwikkelingsachterstand oplopen.

Wanneer er sprake is van een jodiumtekort, dan ontstaat er een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Hoe kun je dat herkennen? Wat zijn de symptomen hiervan?

(Bron en verder lezen: Dokter.nl)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *