Antibioticagebruik vroeg in het leven verhoogt het risico op ernstige darmaandoeningen

Zelfs eenmalige, korte antibioticakuren vroeg in het leven kunnen het risico op een erger verloop van darmaandoeningen later in je leven verhogen, aldus onderzoekers van Rutgers University in de Verenigde Staten. 

Foto: Pexels.com

De studie onderzocht het verband tussen antibioticagebruik op jonge leeftijd en het effect daarvan op de gezondheid op latere leeftijd.
In het onderzoek werd de aandacht vooral gericht op de ontwikkeling van microben in de darmen. Deze microben in de darmen vormen een grote gemeenschap van nuttige micro-organismen die helpen bij het voorkomen van ziektes zoals diabetes type 1 en darmaandoeningen. De microben helpen ook bij de ontwikkeling van het immuunsysteem.

De samenstelling van microben in de darmen wordt beïnvloed door omgevingsfactoren tijdens de vroege ontwikkeling van kinderen. Antibiotica toegediend op jonge leeftijd, zou de darmflora kunnen verstoren, omdat de samenstelling van de microben aangetast zou worden. Als gevolg hiervan zou de gezondheid en het functioneren van de mens op latere leeftijd negatief beïnvloed kunnen worden. Dit komt doordat de progressie van ziektes en het minder goed ontwikkelen van het immuunsysteem bevorderd zou worden.

Antibiotica zijn de meest voorgeschreven therapeutische middelen bij kinderen, zowel in de VS als in veel Europese landen. De meeste antibiotica die aan kinderen worden voorgeschreven, zijn bedoeld voor de behandeling van veelvoorkomende aandoeningen bij kinderen, die soms nauwelijks baat hebben bij deze vorm van therapie.

Het onderzoek naar het verband tussen antibioticagebruik en latere ontwikkeling van darmaandoeningen werd uitgevoerd met gebruik van muizen. De muizen kregen vroeg in hun leven een enkele antibioticakuur toegediend (het ging om het antibioticum DDS).

(Bron en volledig artikel Zorgkrant)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *