Ziekte van Dercum

image_pdfimage_print

De ziekte van Dercum is een zeldzame ziekte waar voornamelijk vrouwen aan lijden. Andere namen voor de ziekte van Dercum zijn: adiposis dolorosa, adiposa dolorosa, lipomatosis dolorosa, neurolipomatosis, of Dercum’s syndrome. Slechts 16% van de mensen die de ziekte van Dercum hebben, zijn man.

Er is sprake van de ziekte van Dercum wanneer men last heeft van veel en erg pijnlijke goedaardige vetgezwellen. Deze vetgezwellen worden ook wel lipomen genoemd. Deze lipomen hebben de vorm van ronde, soms gevoelige, bultjes onder de huid die in grootte variëren. Lipomen variëren meestal tussen de 2 cm en 10 cm, maar kunnen ook groter dan 10 cm worden.

Lipomen kunnen overal op of in het lichaam voorkomen waar (overvloedige) vetcellen zitten. De bovenarmen, de binnenkant van de dijen en knieën, de buitenkant van de dijen, de buik en het zitvlak zijn plaatsen waar ze vaak voorkomen. Overige symptomen die vaak bij deze ziekte voorkomen zijn overgewicht, abnormale vermoeidheidslapeloosheid, droge monddroge ogen en in sommige gevallen ontstekingen rond de pezen.

Omdat deze ziekte niet vaak voorkomt en er weinig over bekend is, is de diagnose vaak moeilijk te stellen. De lipomen zijn voor een arts vaak wel gemakkelijk te herkennen, de link naar de ziekte van Dercum laat echter vaak op zich wachten.

Wanneer lipomen pijnlijk en/of hinderlijk zijn, kunnen ze chirurgisch verwijderd worden. Hierbij ontstaat dan wel een litteken. Methoden als liposuctie of lipolyse kunnen niet worden toegepast.

(Bron en meer informatie: Gezondheidsplein)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Werner Boogaard schreef:

    Het gaat hier om een vooral progressieve ziekt die naarmate men ouder wordt culmuneert. Ik lijd er zelf aan en kan u vertellen dat het leven er niet prettiger op wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *