Ziekte van Dercum

image_pdfimage_print

De ziekte van Dercum is een zeldzame ziekte waar voornamelijk vrouwen aan lijden. Andere namen voor de ziekte van Dercum zijn: adiposis dolorosa, adiposa dolorosa, lipomatosis dolorosa, neurolipomatosis, of Dercum’s syndrome. Slechts 16% van de mensen die de ziekte van Dercum hebben, zijn man.

Er is sprake van de ziekte van Dercum wanneer men last heeft van veel en erg pijnlijke goedaardige vetgezwellen. Deze vetgezwellen worden ook wel lipomen genoemd. Deze lipomen hebben de vorm van ronde, soms gevoelige, bultjes onder de huid die in grootte variëren. Lipomen variëren meestal tussen de 2 cm en 10 cm, maar kunnen ook groter dan 10 cm worden.

Lipomen kunnen overal op of in het lichaam voorkomen waar (overvloedige) vetcellen zitten. De bovenarmen, de binnenkant van de dijen en knieën, de buitenkant van de dijen, de buik en het zitvlak zijn plaatsen waar ze vaak voorkomen. Overige symptomen die vaak bij deze ziekte voorkomen zijn overgewicht, abnormale vermoeidheidslapeloosheid, droge monddroge ogen en in sommige gevallen ontstekingen rond de pezen.

Omdat deze ziekte niet vaak voorkomt en er weinig over bekend is, is de diagnose vaak moeilijk te stellen. De lipomen zijn voor een arts vaak wel gemakkelijk te herkennen, de link naar de ziekte van Dercum laat echter vaak op zich wachten.

Wanneer lipomen pijnlijk en/of hinderlijk zijn, kunnen ze chirurgisch verwijderd worden. Hierbij ontstaat dan wel een litteken. Methoden als liposuctie of lipolyse kunnen niet worden toegepast.

(Bron en meer informatie: Gezondheidsplein)

5 reacties

 1. Liz hoogeveen schreef:

  Ik heb ook de ziekte van dercum en dat geeft wel degelijk veel pijn.
  Er is geen medicatie en deze ziekte vermindert wel degelijk kwaliteitvvan leven. Je geest wilt nog zoveel maar j lichaam brandt en steekt. Ik heb geen overgewicht.
  Rommel nu zelf maar met medicatie. . Operaties heb ik genoeg gehad

  • Els schreef:

   Vond jouw reactie toen ik aan het zoeken was. Mijn moeder heeft nl. sinds een week of 6 ineens lipomen, soms ontstaan in een nacht. Echo’s gehad maar internist en huisarts zeggen dat ze er niets mee kunnen. Klopt dot?

  • Karin schreef:

   Dag Liz, ook ik heb de ziekte van Dercum en wat mij raakt in jouw verhaal is dat je in brand staat. Ik heb ook geen overgewicht maar vet op binnenkant knieën,dijen, achterkant dijen en bovenramen en buik. Op deze plekken heb ik veel vet en dat staat raar in verhouding met de rest.
   Ik rommel ook aan met medicatie en de pijn gaat in flares.
   Ik kijk af en toe of er al nieuws is voor behandeling en zie jou bericht.

 2. Werner Boogaard schreef:

  Het gaat hier om een vooral progressieve ziekt die naarmate men ouder wordt culmuneert. Ik lijd er zelf aan en kan u vertellen dat het leven er niet prettiger op wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *