Thuistest om hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade op te sporen

Voor het eerst komt er in Nederland een landelijke en laagdrempelige aanpak om hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en chronische nierschade in een vroeg stadium op te sporen. Daarvoor worden 160.000 mensen tussen de 50 en 75 jaar in Breda, Utrecht, Arnhem en Eindhoven binnenkort uitgenodigd.

Foto: RIVM

Het doel van het onderzoek is dat iedere Nederlander tussen de 50 en 75 jaar oud straks zelf thuis kan testen of sprake is van deze aandoeningen.

Zo hopen de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), Hartstichting, Nierstichting en het Diabetes Fondshet dat het aantal mensen dat aan deze aandoeningen lijdt met 25 procent afneemt. Vergelijkbare bevolkingsonderzoeken bestaan nu vooral voor verschillende soorten kankers.

De deelnemers krijgen een thuistest toegestuurd. Die bestaat uit een urinetest op nierschade, een hartritmetest en een vragenlijst. Bij vroege tekenen van hart- en vaatziekten, nierschade of diabetes type 2 volgt een vervolgonderzoek. Indien nodig worden medicatie en passende leefstijladviezen gegeven.

(Bron en volledig artikel RTL Nieuws)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *