Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een aandoening van het kraakbeen dat je ribben aan je borstbeen verbindt.

Kraakbeen is veerkrachtig weefsel. Het verbindt je borstbeen met je sleutelbeen en ribben. Het kraakbeen zorgt ervoor dat je borstkas kan bewegen als je in- en uitademt. Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen van één of enkele ribben ontstoken. Je borstbeen kan daarbij gezwollen zijn. Door de zwelling is bewegen, zuchten of hoesten vaak pijnlijk. Ook is je huid soms rood verkleurd op de pijnlijke plek.

Het syndroom van Tietze komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen.
Een aandoening die op het syndroom van Tietze lijkt is costochondritis. In tegenstelling tot het syndroom van Tietze zijn er bij costochondritis meerdere ribben betrokken. Daarnaast is er geen zwelling van je borstbeen zichtbaar bij costochondritis, terwijl er bij het syndroom van Tietze meestal wel een zwelling te zien is.

De oorzaak van het syndroom van Tietze is nog onbekend.

Als je het syndroom van Tietze hebt, krijg je pijn in je borst. Je voelt deze pijn als je beweegt, hoest, niest of op je borst drukt.

Je arts baseert de diagnose meestal op de uitkomst van de klachten die je aangeeft, het lichamelijk onderzoek en het bloedonderzoek.

Bloedonderzoek
Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben. Dit doet je arts meestal om andere aandoeningen uit te sluiten. Bij het syndroom van Tietze zijn er geen afwijkingen in je bloed te vinden.

Aanvullend onderzoek
Afhankelijk van de klachten die je aangeeft laat je arts een röntgenfoto of een hartfilmpje maken om andere aandoeningen uit te sluiten. Er zijn geen afwijkingen op de röntgenfoto’s te vinden bij het syndroom van Tietze.

Bij het syndroom van Tietze heb je last van ontstekingen. Die kunnen plotseling optreden of geleidelijk ontstaan. Je klachten gaan bijna altijd vanzelf over. In een enkel geval blijven de klachten af en toe opspelen en is het syndroom van Tietze chronisch.

Medicijnen
Vaak schrijft je arts ontstekingsremmende pijnstillers voor (NSAID’s). Of hij geeft je een injectie met een corticosteroïd (een sterke ontstekingsremmer).

In sommige situaties krijg je een intercostale zenuwblokkade. Dat is een behandeling tegen pijnklachten waarbij de prikkelgeleiding van de zenuwen tussen je ribben geblokkeerd wordt. Zo’n behandeling wordt gegeven bij een pijnpoli, dat is een gespecialiseerde afdeling in het ziekenhuis waar je behandeld wordt tegen chronische pijn.

Behandelaars
Voor de behandeling van het syndroom van Tietze kom je meestal bij je huisarts of een reumatoloog.
Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan je helpen met houdingsoefeningen of ademhalingsoefeningen.

Aanvullende behandelingen
Soms merken mensen met een reumatische aandoening een positief effect van alternatieve behandelingen. Overleg altijd eerst met je arts voordat je met een alternatieve behandeling begint omdat die die bijwerkingen kan geven of een wisselwerking kan hebben met de medicijnen die je gebruikt.

(Bron: ReumaNederland)

>> Kijk ook hier voor onze webserie: Syndroom van Tietze https://onzichtbaarziek.nl/webserie-syndroom-van-tietze/ 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *