Immuunsysteem neus reageert anders op corona dan immuunsysteem bloed

Aan het begin van de coronacrisis schoten de initiatieven voor onderzoek naar het nieuwe virus als paddenstoelen uit de grond. Zo ook in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Al gauw kwamen onderzoekers van verschillende afdelingen erachter dat ze meer voor patiënten konden betekenen als ze hun krachten bundelden. De eerste resultaten van dit zogenoemde BEAT-COVID-team zijn recentelijk gepubliceerd in Nature Immunology. Hierin laten ze zien dat het lokale immuunsysteem in de neus heel anders reageert op het coronavirus dan het immuunsysteem in het bloed. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Foto: Pixabay

Van het bestuderen van spike-eiwitten tot studies naar bloedstolling bij COVID-19, de komst van een nieuw virus leidde tot veel inspiratie bij wetenschappers. “Er ontstonden onderzoeksinitiatieven door het hele LUMC. Omdat veel losse studies niet altijd ten goede komen aan de patiënt werd besloten om de LUMC-onderzoeken aan elkaar te koppelen. Hierdoor zijn de resultaten van elke apart onderzoek ook veel beter te interpreteren”, vertelt projectleider en internist-infectioloog Anna Roukens.

Onder de naam BEAT-COVID werkten 13 LUMC-afdelingen de afgelopen twee jaar samen om het coronavirus en de reactie van ons immuunsysteem beter te begrijpen. Uniek is dat voor elk onderzoek materiaal van dezelfde patiënten werd gebruikt. Roukens: “We namen centraal materiaal af, zoals bloed, bij patiënten die met COVID-19 in het LUMC lagen. Drie keer per week ontvingen de aangesloten afdelingen deze samples. Waarmee iedereen, van hematologen tot parasitologen en van IC-personeel tot virologen, zijn eigen onderzoek deed.” Dit leidde uiteraard tot veel analyses en data. De eerste resultaten uit het BEAT-COVID-team zijn nu gepubliceerd in Nature Immunology.

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *