Nieuwe behandeling tegen clusterhoofdpijn: ‘Dit is geweldig nieuws’

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Er is nieuwe hoop voor clusterhoofdpijn-patiënten. Onderzoekers hebben een nieuwe behandeling gevonden die de zware hoofdpijnaanvallen moet voorkomen. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 3000 mensen last van zogenoemde suicide headache, oftewel ondraaglijke hoofdpijn.

Hoogleraar neurologie Michel Ferrari van het LUMC in Leiden is een van de toponderzoekers naar clusterhoofdpijnen in Nederland. Met zijn team ontwikkelde hij een methode waarbij de achterhoofdzenuw wordt geprikkeld met een klein apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst.

“De achterhoofdzenuw is een makkelijk bereikbare, oppervlakkig gelegen huidzenuw aan de achterkant van het hoofd, die verbonden is met de hersenstam”, legt Ferrari uit. “Dit verklaart waarom stimulatie ervan aanvallen van clusterhoofdpijn kan voorkomen. Mensen krijgen een elektrode bij de schedel, met een draadje naar een batterij bij de buik of billen.”

Clusterhoofdpijn is een zeer ernstige vorm van hoofdpijn die in aanvallen komt. Vergeleken met migraine, waarbij aanvallen een tot drie dagen kunnen duren, is een aanval van clusterhoofdpijn korter (gemiddeld een tot twee uur), maar extremer. Ook kunnen de aanvallen meerdere keren per dag voorkomen. Clusterhoofdpijn wordt daarom gezien als de overtreffende trap van migraine. De pijn zit altijd aan dezelfde kant van het gezicht, en het begint acuut. Meestal midden in de nacht.

(Bron en volledig artikel, inclusief reportage: NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *