Tienduizenden mensen hebben langdurige klachten na corona

Naar schatting heeft 10 procent van de mensen die in het voorjaar corona kregen langer dan drie weken klachten gehad. Sommigen zelfs maanden. Ze hebben klachten als ernstige vermoeidheid, benauwdheid, conditieverlies en hoofdpijn. Vanaf morgen kunnen zij terecht bij C-support, een nieuw steunpunt voor coronapatiënten.

Foto door Kat Jayne via Pexels

Niet alleen mensen die heel ernstig ziek waren houden lang klachten. Het overkomt ook mensen die nooit in het ziekenhuis hebben gelegen, en bij wie op longfoto’s of in het bloed vaak geen afwijkingen worden gevonden.

Suus Meier Mattern is een van hen: “Ik kan ieder moment van de dag slapen”, zegt de 35-jarige.  Ze liep half maart corona op tijdens een skivakantie. “Ik was altijd een ondernemende, fitte en zeer actieve vrouw. Nu ben ik dagelijks nog zeer vermoeid, vergeetachtig en heb ik een slecht concentratievermogen.”

Suus is niet de enige. RTL Nieuws sprak uitgebreid met ex-coronapatiënten die al een half jaar lang ziek zijn door het virus. “Het gaat om klachten die we vaker zien na een infectie”, zegt Jako Burgers, huisarts en adviseur van het Nederlands Huisartsengenootschap. “Een bekend voorbeeld is Q-koorts, ook daarbij houdt een deel van de patiënten lang klachten.”

(Bron en volledig artikel RTL Nieuws)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *