Migraine

Migraine is niet een gewone hoofdpijn, het is een hersenaandoening. De gevoeligheid voor migraine komt vaak in families voor en is voor een gedeelte erfelijk. Sommige dingen lokken aanvallen uit op vaste momenten. Als vrouw kun je vaak een aanval krijgen in de periode waarin je ongesteld bent.

Naast hoofdpijn kan migraine ook andere klachten geven. Je kunt bijvoorbeeld erg misselijk zijn en overgeven, of extra gevoelig zijn voor prikkels zoals geluid, licht en geur. Je kunt problemen hebben met zien.

Migraine is vaak een aandoening die niet opvalt. Een migraine patiënt trekt zichzelf namelijk terug, omdat het normale leven even niet vol te houden is.

De meest opvallende vorm van migraine is die waarbij hoofdpijn het grote probleem is. De hoofdpijn zit vaak aan 1 kant van je hoofd, is vaak bonkend en ernstig. Het wordt erger als je bijvoorbeeld de trap op loopt. Je kunt ook misselijk worden en zelfs overgeven. Of je hebt zo’n last van het licht en geluid bij de hoofdpijn, dat je in een stille en donkere ruimte moet zitten of liggen.

Sommige vrouwen krijgen een aanval van migraine rondom de periode dat ze ongesteld zijn. Deze vorm van migraine komt door veranderingen in je hormonen. Onderzoekers denken dat de klachten komen omdat het hormoon oestrogeen veel daalt vlak voor het ongesteld zijn, maar ze weten dat nog niet zeker.

Ook kinderen kunnen migraine krijgen. Zij hebben vooral last van misselijkheid en overgeven. Ze hebben minder last van hoofdpijn. Meestal duren de aanvallen korter, 2 uur of minder.

Als je migraine hebt, merk je vaak dat andere mensen niet goed snappen wat het is. Anderen denken bijvoorbeeld dat je nog gewoon naar je werk kunt komen. Dat doen zij namelijk ook als ze hoofdpijn hebben.

Maar migraine is echt anders dan een gewone hoofdpijn. Als je migraine hebt, herken je dit verschil ook meteen. Een aanval kan verschillende fases hebben. Deze fases komen niet bij iedereen met migraine voor.

Sommige patiënten met migraine voelen dat de aanval eraan komt. Je kunt dit aan verschillende dingen merken.

  • Je kunt minder goed tegen prikkels als geluid, licht en geur.
  • Je hebt onverwacht honger, zin in bepaald eten, of je hebt juist minder zin om te eten.
  • Je slaapt minder goed, gaapt veel of voelt je erg moe.
  • Je stemming verandert: je voelt je opgejaagd en gestresst.

Het is goed om te weten dat deze dingen je voor een aanval waarschuwen. Ze zorgen niet voor de aanval zelf. Zo kun je vlak voor een aanval ineens trek krijgen in chocola. Dat betekent niet dat je een aanval krijgt omdat je chocola eet.

Kenmerken van migraine

Bij migraine heb je last van een heftige, kloppende hoofdpijn. Meestal aan één kant van het hoofd, maar soms ook aan beide kanten. De hoofdpijn komt in meerdere aanvallen. Je hebt hier zoveel last van dat het je dagelijkse leven in de weg zit. Daarnaast kun je last hebben van de volgende kenmerken:

  •  Je ziet minder goed aan een kant van je gezichtsveld.
  •  Je ziet vlekken en lichtflitsen.
  •  Je kunt moeilijk praten.
  •  Je voelt je misselijk.
  •  Je moet overgeven.
  •  Je bent gevoelig voor geluid, licht en geur.
  •  Je aanval duurt uren tot dagen.

Oorzaken van migraine

Als je migraine hebt, kunnen sommige prikkels ervoor zorgen dat je een aanval krijgt. Artsen en onderzoekers weten nog niet precies waarom dat zo is. Ze kunnen wel zien wat er in je hersenen gebeurt bij een aanval. Ook komt migraine in sommige families vaker voor dan in andere families.

Vaak is het een combinatie van oorzaken die voor een migraine aanval zorgt. Artsen en wetenschappers moeten nog meer onderzoek doen om te ontdekken hoe dat precies werkt.

Doordat je gevoeliger bent voor prikkels, raken delen van de hersenen sneller in de war. Dat gebeurt bij migraine vooral in de hersenstam. De hersenstam stuurt informatie naar de rest van de hersenen en de hersenvliezen.

Je hersenvliezen raken geprikkeld, waardoor je hoofdpijn krijgt. Er komen op dat moment allerlei signaalstoffen in de hersenen vrij. De behandeling van migraine is vaak gericht op deze signaalstoffen.

Tijdens de aurafase ontstaat er een soort kortsluiting, achterin je hersenen. Je hersencellen worden dan ineens heel actief. Daardoor zie je bijvoorbeeld sterretjes, of voel je tintelingen. Na die plotselinge activiteit zijn de hersencellen direct uitgeput. Dit gaat als een soort golf door je hersenen, van achteren naar voren (dit heet cortical spreading depression – afgekort CSD).

Prikkels

Als je migraine hebt, ben je gevoeliger voor prikkels dan andere mensen. Deze prikkels kunnen uit de omgeving komen, zoals felle lichten of harde geluiden. Maar ze kunnen ook uit je lichaam zelf komen, zoals hormonen. Die komen bijvoorbeeld vrij bij stress, of als je ongesteld bent.

Soms krijg je ineens zin in iets speciaals, bijvoorbeeld chocolade. Dat kan een waarschuwing zijn voor een migraine-aanval. Maar de chocolade is niet de oorzaak van de aanval. Dan haal je oorzaak en gevolg door elkaar.

Mensen met migraine en hun naasten halen vaak oorzaak en gevolg door elkaar. Dat komt omdat je wilt begrijpen waarom je juist op dat moment een aanval hebt gekregen.

Ruim een kwart miljoen mensen met migraine gaan met hun klachten naar de huisarts. Vrouwen hebben 3x vaker last van migraine dan mannen. Dat is vooral zo bij vrouwen tussen de 25 en 50 jaar. Dit zou te maken kunnen hebben met veranderingen in de hormonen. Vrouwen hebben namelijk vaker last van migraine rondom de periode van ongesteld zijn en tijdens de overgang. Deze aanvallen duren vaak langer en zijn moeilijker te behandelen. Na de overgang nemen de klachten van migraine meestal af.

De sterke gevoeligheid voor prikkels lijkt voor een deel erfelijk te zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat migraine in sommige families vaker voorkomt dan in andere.

(Bron en meer informatie Hersenstichting)

Meer lezen over migraine? Klik hier voor Dokter Online!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *