Artsen sturen brandbrief: ‘MRI-scan bij borstkankeronderzoek redt levens’

Afbeelding: Gezondheidsnet.nl

Als sommige vrouwen geen aanvullende MRI-scan krijgen bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, gaat dat onnodig mensenlevens kosten. Daarvoor waarschuwen radiologen in een brandbrief aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Per jaar kan bij honderden vrouwen in een vroeg stadium borstkanker worden opgespoord als een extra MRI-scan wordt gedaan na de landelijke borstscreening. Het gaat om vrouwen die extra risico lopen doordat ze heel dicht borstweefsel hebben. Dat blijkt uit een tien jaar durend Nederlands onderzoek (DENSE-Trial) naar aanvullende onderzoeksmethodes bij deze groep vrouwen.

Verdicht borstweefsel is op twee manieren een risico. Het verhoogt de kans op borstkanker en eventuele tumoren zijn ook nog eens moeilijker te zien met een mammogram (een röntgenfoto van de borst).

Staatssecretaris Blokhuis heeft vorig jaar aan de Gezondheidsraad en het RIVM om advies gevraagd over de voor- en nadelen van dit extra onderzoek en zij kwamen in oktober met een negatief advies, tot grote verbazing van onderzoekers, radiologen en ziekenhuizen.

Jaarlijks doen een miljoen vrouwen mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Zo’n 80.000 van die vrouwen heeft dicht borstweefsel. Tijdens de DENSE-trial werd die vrouwen een aanvullende MRI-scan aangeboden.

Daaruit bleek dat 17 van de 1000 vrouwen met heel dicht borstweefsel toch borstkanker had. Bij de gewone mammogram was de tumor niet gezien. Dat zijn bij elkaar opgeteld jaarlijks meer dan 1300 vrouwen.

Een aanvullende MRI is ‘potentieel levensreddend voor de betrokken Nederlandse vrouwen’, schrijft de Nederlandse Vereniging voor Radiologie in een kritische brief aan de staatssecretaris.

(Bron en volledig artikel RTL Nieuws)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *