Subsidie voor onderzoek naar werking immuuntherapie bij triple-negatieve borstkanker

UMCG-onderzoekers Marcel van Vugt en Rudolf Fehrmann hebben samen met het onderzoeksteam van Jos Jonkers van het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut (AVL/NKI) in Amsterdam een subsidie van 1 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar de werking van immuuntherapie bij triple-negatieve borstkanker.

Afbeelding: Gezondheidsnet.nl

Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker die vaak jonge vrouwen treft. De tumor groeit vaak snel en zaait sneller uit dan andere vormen van borstkanker. Patiënten die getroffen worden door deze vorm van borstkanker hebben de slechtste prognose in vergelijking met andere vormen van borstkanker. Voor triple-negatieve borstkanker is nog geen doelgerichte behandeling beschikbaar.

Van Vugt vertelt: ‘Deze groep patiënten hebben een betere behandeling nodig dan chemotherapie om de prognose te verbeteren. Voor veel kankersoorten komt immuuntherapie beschikbaar, maar deze variant reageert daar slecht op. Met dit onderzoek willen we achterhalen waarom de ene tumor wel reageert op immuuntherapie en de ander niet. Maar ons ultieme doel is om een therapie op maat te bieden die ervoor zorgt dat immuuntherapie ook voor deze patiënten werkt waardoor ze beter behandeld kunnen worden.’

Op basis van karakteristieken van triple negatieve borsttumoren was de verwachting dat deze wel zouden reageren op immuuntherapie. Dit blijkt niet het geval te zijn. ‘Met dit onderzoek willen we achterhalen hoe de kankercellen zich hebben aangepast om te ontsnappen aan het afweersysteem. We denken dat we een gen hebben gevonden, het MYC-gen, dat hier verantwoordelijk voor is’, aldus Van Vugt en Fehrmann.

(Bron en verder lezen: UMCG)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *