Aanzienlijk meer mensen krijgen een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid, het UWV snapt niet waarom

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er 35.704 mensen bijgekomen die een Wia-uitkering krijgen, een uitkering bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat is 11,4 procent (ruim 3600 mensen) meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Uitkeringsinstantie UWV kan die stijging eigenlijk nauwelijks verklaren.

Vijftig procent van de toename is onverklaarbaar, schrijven UWV-analisten Ed Berendsen en Peter Rijnsburger in het laatste Kennisverslag van de uitkeringsinstantie. ‘Dat we de helft van de instroomstijging in 2021 niet kunnen verklaren, is een probleem en gaan we uiteraard onderzoeken.’

Een deel van de stijging kan worden verklaard doordat er te weinig verzekeringsartsen zijn bij het UWV. Zij kunnen het aantal aanvragen niet tijdig genoeg beoordelen, waardoor veel mensen in afwachting van hun keuring vast een Wia-uitkering krijgen. Dat aandeel bedraagt dit jaar zo’n 1300 mensen.

Een ander deel van de toename heeft te maken met twee andere structurele factoren, zoals de steeds hoger wordende pensioenleeftijd en eerder beëindigde uitkeringen die worden hervat. Ook daar zit niet de grote toename in, schrijven Berendsen en Rijnsburger. De ‘normale’ verklaringen leiden maar tot duiding van de helft van de stijging.

(Bron en verder lezen: de Volkskrant

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *