Zware pijnstillers steeds vaker voorgeschreven, pijnprogramma helpt mensen zonder die medicijnen ’te leven met pijn’

Bron: EenVandaag
Vanwege een terugkerende hernia kreeg Koert Hommel voor een langere periode de zware pijnstiller fentanyl voorgeschreven. Hij raakte eraan verslaafd. En hij is niet de enige: het gebruik van dit soort middelen, opiaten genoemd, blijft toenemen.

Koert (49) heeft al meer dan 10 jaar helse pijnklachten. Als student werd hij al eens geopereerd aan een hernia. Maar in 2012 keerde de pijn terug. “Ik herkende die pijn meteen als de pijn die ik eerder had gehad door mijn hernia. Op dat moment had ik een jong gezin en een leuke, drukke baan. Geen tijd dus om met pijn bezig te zijn.” Koert liet zich opnieuw opereren, maar deze keer had de operatie nauwelijks effect.

“Een maand of 3 na de operatie kwam de pijn terug en die is sindsdien niet meer weggegaan”, vertelt Koert. Toen begon voor hem een ‘slopende zoektocht’. “Om de pijn te dempen ging ik fentanyl en methadon gebruiken. Niet voor even, maar jarenlang. Op een gegeven moment nam ik doseringen waarmee je een olifant kunt omleggen.”

Ook zocht hij zijn heil bij alternatieve vormen van therapie. “Ik ben bij minstens 25 verschillende loketten geweest en heb van alles geprobeerd: hypnotherapie, kleurentherapie, noem maar op.” Omdat die alternatieve therapieën ook niet hielpen ging Koert steeds meer pillen gebruiken. Tegelijkertijd werd de pijn juist erger.

(Bron en verder lezen: EenVandaag)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *