Vervuilde medicijnen: waarom pepermunt veiliger is dan een Chinese paracetamol

In China geproduceerde paracetamol kan vervuild zijn met de kankerverwekkende stof PCA, ontdekten NRC en tv-programma Zembla. ‘Er is te weinig controle en toezicht, ook vanuit Europa.’

Foto: Cbg-med

Het nieuws in het kort
De grootste producent van paracetamol ter wereld verkoopt paracetamol die vervuild is met een kankerverwekkende stof. Dit blijkt uit onderzoek van NRC en Zembla.

  • Het gaat om de stof 4-chlooraniline, afgekort PCA.
  • De Chinese producent, Anqiu Lu’an Pharmaceutical, levert de grondstof van veel paracetamol die te koop is in Nederland.
  • Waar ter wereld de vervuilde paracetamol terechtgekomen is, is niet bekend.

De ontdekte concentraties PCA blijven onder de norm van het Europese medicijnbureau EMA, maar liggen boven de norm van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA.

In februari reist het Chinese staatspersbureau Xinhua naar de stad Anqiu in het oosten van China om verslag te doen van de heroïsche strijd tegen het coronavirus. „We werken in ploegendiensten terwijl de machines blijven draaien”, zegt Zhou Guanjun van Anqiu Lu’an Pharmaceutical tegen Xinhua. „Zelfs in de lentevakantie hebben we doorgewerkt.”

Anqiu Lu’an is de grootste producent van paracetamol-grondstof ter wereld. Sinds de virusuitbraak schreeuwt de wereld om de koortsremmer en pijnstiller. Bij Anqiu Lu’an is de vraag met meer dan dertig procent toegenomen, zegt Guanjun. Het bedrijf „beweegt hemel en aarde” om vierentwintig uur per dag paracetamol te maken.

Volgens de website van Anqiu Lu’an gaat 80 procent van de jaarcapaciteit van 40.000 ton naar het buitenland. De „meeste multinationale farmaceutische bedrijven” worden „betrouwbaar en regelmatig door ons bediend!” De paracetamol is dan ook „van uitstekende kwaliteit” en voldoet aan de strengste eisen van westerse toezichthouders dankzij een „gevalideerd proces, een strikte kwaliteitscontrole en de beste technologie”.

Terwijl Anqiu Lu’an de wereld aan de beste paracetamol helpt, openen medewerkers van een gecertificeerd laboratorium in Duitsland de verpakking van monsters van vier verschillende partijen (‘batches’) paracetamol-grondstof uit China. Drie monsters van Anqiu Lu’an, een vierde monster – ter controle – van een kleinere Chinese producent, Hebei Jiheng Pharmaceutical.

Een paar weken later stuurt het laboratorium de resultaten van de analyse naar de opdrachtgevers. Het monster van Hebei Jiheng vertoont geen relevante afwijkingen. De drie monsters van Anqiu Lu’an wel. Ze bevatten 4-chlooraniline, afgekort PCA. De chemische stof is kankerverwekkend en genotoxisch, waardoor directe schade aan het menselijk DNA kan ontstaan.

Anqiu Lu’an verkoopt dus paracetamol met een kankerverwekkende vervuiling. De monsters komen van drie partijen, samen zo’n 18.000 kilo. Dat zijn 36 miljoen vervuilde pillen van 500 milligram.

(Bron en volledig artikel NRC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *