Nieuw: overzicht geneesmiddelen waar wisselen ongewenst is

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat op basis van wetenschappelijke voorwaarden een overzicht opstellen van medicijnen waarbij wisselen ongewenst is. Dat doet zij op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, in het belang van de veiligheid van patiënten. Medicijnen met dezelfde werkzame stof, dosering en manier van toedienen zijn meestal onderling uitwisselbaar. Het is aangetoond dat ze een vergelijkbare werking hebben. Toch leidt het wisselen regelmatig tot onrust, onvrede of zelfs gezondheidsklachten. Dit meldt CBG.

Foto: Pexels.com

Een generiek medicijn is een medicijn met dezelfde werkzame stof of stoffen als het originele merkgeneesmiddel. Het wordt gemaakt door een andere fabrikant dan het bedrijf dat het originele merk heeft ontwikkeld. Het generieke medicijn mag pas op de markt komen als het octrooi op het originele merkgeneesmiddel verlopen is. Het generieke medicijn moet dezelfde werking hebben als het origineel: ze zijn bio-equivalent.

Generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele medicijnen met dezelfde werkzame stof. Dat is van tevoren uitgebreid onderzocht. Het CBG beoordeelt aanvragen voor de registratie van nieuwe generieke medicijnen hierop. Maar niet iedere patiënt is hetzelfde. Soms kan het wisselen van medicijnen die ook verschillen in vorm en kleur bij patiënten leiden tot onrust, onvrede of gezondheidsklachten. En tot verwarring, met verkeerde toediening of inname als gevolg.

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *