Systemische lupus erythematodes (SLE)

Systemische lupus erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte. Bij SLE keert de afweer zich tegen de eigen cellen. Cellen zijn de bouwstenen van ons lichaam.

De afweer hoort het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Dit gebeurt met antistoffen. Antistoffen ruimen de ziekteverwekkers op. Maar bij SLE keren antistoffen zich tegen de eigen cellen. En dan kan iemand overal in het lichaam ontstekingen krijgen. Vaak is dat in de huid, de gewrichten, nieren, longen en hersenen aangedaan.

Er zijn veel verschillende kenmerken van systemische lupus erythematodes, enkele daarvan zijn:
– ontstoken gewrichten
– vermoeidheid
– nierproblemen
– bloedarmoede
– zweertjes, bijvoorbeeld in de mond en neus
– ontstekingen van het borstvlies (vlies om bovenste deel van borstkas) of het hartzakje (deel van hart)
– rode plekken of roodheid in de vorm van een vlinder op de neus en wangen
– overgevoeligheid voor zonlicht
– hoofdpijn
– psychiatrische klachten
Niet iedereen met SLE heeft alle kenmerken die hierboven staan. Sommige mensen met SLE hebben kenmerken die we hierboven niet noemen.

De eerste kenmerken kunnen op elke leeftijd beginnen, maar meestal begint het vanaf de tienerjaren of op volwassen leeftijd. SLE komt ongeveer 10 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Artsen denken dat ongeveer 1 op de 10.000 SLE heeft.

Andere benamingen zijn Systemische lupus erythematosus
Systemic lupus erythematosus en Lupus

Artsen kunnen vermoeden dat iemand SLE heeft als die de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. De diagnose kan gesteld worden met onderzoek van bloed, urine, nieren, hart en hersenen.

Systemische lupus erythematodes kan niet genezen. Soms bieden medicijnen uitkomst. Bij een deel van de patiënten helpt het om uit de zon te blijven. Mogelijk ontstaat SLE door erfelijke aanleg samen met omgevingsfactoren, zoals zonlicht en bepaalde infectieziekten. SLE is waarschijnlijk multifactorieel erfelijk.

Heb je SLE en willen jij en je partner een kind? Bespreek dit dan met je arts. Vrouwen met SLE die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar arts te bespreken. De arts kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.

(Bron: Erfelijkheid.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *