Stress vormt een kritieke risicofactor voor hart- en vaatziekten

Psychosociale stress heeft een grote invloed op het leven van mensen, ook omdat het een kritieke risicofactor kan zijn voor hart- en vaatziekten. Met een subsidie van 11,5 miljoen dollar van de National Institutes of Health (NIH) willen onderzoekers van de Icahn School of Medicine at Mount Sinai en het Radboudumc beter begrijpen hoe stress de cardiovasculaire gezondheid beïnvloedt. Dit meldt Raboudumc.

Roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en nierschade zijn bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Maar ook stress kan een belangrijke risicofactor zijn. Maar hoe zit de relatie van stress met hart- en vaatziekten precies in elkaar?

Onderzoekers van Icahn Mount Sinai en het Radboudumc hebben van het Amerikaanse NIH ruim 11 miljoen dollar ontvangen om de relatie tussen psychosociale stress, het immuunsysteem en ontstekingsprocessen die een rol spelen bij aderverkalking (atherosclerose) beter in kaart te brengen. Vanuit het Radboudumc zijn Niels Riksen en Willem Mulder betrokken bij het onderzoek, dat wordt gecoördineerd door Zahi Fayad van Icahn Mount Sinai.

(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *