‘Risicovol en zorgwekkend dat honderdduizenden ‘benzo’s’ gebruiken’

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het “risicovol en zorgwekkend” dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma’s opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen (‘benzo’s’) te verminderen.

Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter “heel complex”. De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

Benzo’s zijn bedoeld om mensen kortstondig te helpen, maar platform Investico maakte woensdag in een publicatie duidelijk dat veel mensen ze langdurig gebruiken. Vorig jaar slikten ruim 125.000 mensen dit soort middelen langer dan een jaar. Nog eens ruim 272.000 mensen slikten dit soort medicatie ruim acht maanden. Dat is problematisch, want de middelen zijn zeer verslavend en worden na verloop van tijd vaak ook minder effectief.

“We snappen de ernst van de situatie”, reageert de woordvoerster van de LHV. Een belangrijke factor is volgens haar de tijd van de huisartsen: “Je bent er niet met één gesprek, het afbouwen vergt intensieve aandacht. Die tijd houdt vaak niet over.”

Dit zijn de meest voorkomende benzodiazepinen, met tussen haakjes hun merknaam:

  • Alprazolam (Xanax)
  • Bromazepam (Lexotanil)
  • Chloordiazepoxide (Librium)
  • Clobazepam (Frisium)
  • Clorazepinezuur (Tranxène)
  • Diazepam (Valium)
  • Lorazepam (Temesta)
  • Oxazepam (Seresta)
  • Prazepam (Reapam)

(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)

 

1 reactie

  1. Peter Groot schreef:

    Het grootste probleem voor huisartsen was niet een gebrek aan tijd maar een gebrek aan de juiste middelen om goed te kunnen doen wat richtlijnen en tuchtcommissie van ze vragen. In deze opiniebijdrage die op 30 april in Trouw stond wordt dit uitgelegd: https://trouw.nl/opinie/afbouw-medicatie-moet-mogelijk-zijn-voor-iedereen-en-vergoed-worden~b5386b12/. Er is inmiddels een praktische oplossing om patiënten veilig en op maat te laten afbouwen, die door steeds meer huisartsen en psychiaters aan steeds meer patiënten wordt voorgeschreven. Hoe die oplossing tot stand is gekomen, hoe die werkt en wat het bewijs ervoor is wordt in dit stuk uitgelegd: https://madinthenetherlands.org/onttrekking-veilig-en-op-maat-afbouwen-psychofarmaca/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *