Piriformis syndroom, een uitstralende pijn vanuit je bil

Heb jij last van een stekende uitstralende pijn vanuit je bil? Een pijn die je belemmert bij je bewegingen? Dan kan het zijn dat je last hebt van het piriformis syndroom. Wat is het en is er iets aan te doen?

In je bil zit een peervormige spier met de naam musculus piriformis. Deze spier loopt van de binnenkant van je bekken naar de achterkant van je heupgewricht. Het zorgt ervoor dat we ons bovenbeen naar buiten kunnen draaien.

Onder deze spier loopt de grote zenuw. Bij sommigen loopt de grote zenuw zelfs door de musculus piriformis heen. Op het moment dat deze spier verhardt of opzwelt, dan komt deze in aanraking met de nervus ischiadicus, de grote heupzenuw. Door deze aanraking raakt die grote heupzenuw geïrriteerd en daarna kan deze ontstoken raken. Hierdoor kun je onder andere een stekende pijn in je bilregio krijgen die kan uitstralen naar je been.

De klachten verschillen van persoon van persoon en hebben veel weg van de klachten die gepaard gaan met een hernia. Mogelijke symptomen zijn:

  • Pijn in je bil bij het zitten die uit kan stralen naar je bovenbeen.
  • Tintelingen in het been die uit kunnen stralen naar de voet.
  • Gevoelloosheid of een vermoeid gevoel in de benen of juist kramp.
  • De pijn wordt erger bij langdurig zitten, omdat er dan nog meer druk op de musculus piriformis komt te staan waardoor de zenuw extra wordt ingeklemd.
  • Maar ook lopen, rennen of traplopen kan de pijn verergeren.

(Bron en volledig artikel Dokter.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *