Nefrotisch syndroom

Bij het nefrotisch syndroom is er schade aan de nierfilters. Om precies te zijn: aan bepaalde cellen in de nierfilters. Die cellen heten podocyten. Deze podocyten raken aangetast of verdwijnen. Er komen dan gaten in de filters. Daardoor kunnen er eiwitten weglekken via de urine. Door het eiwitverlies ontstaat een tekort aan eiwit in het bloed. Dit leidt weer tot vochtophoping.

Het nefrotisch syndroom kan veel verschillende oorzaken hebben. Het komt voor bij verschillende nierziekten, zoals membraneuze nefropathie, FSGS en IgA-nefropathie. Maar de schade aan de nierfilters kan ook het gevolg zijn van andere aandoeningen. Bijvoorbeeld diabetes, kanker of hiv. Of systeemziekten als SLE of amyloïdose. Dit zijn ziektes die niet alleen de nieren maar ook andere organen aantasten.

De arts gaat altijd op zoek naar de oorzaak van het syndroom. Dat is nodig om te bepalen wat de juiste behandeling is.

De meest voorkomende oorzaken van het nefrotisch syndroom zijn:

 • membraneuze nefropathie (MN)
  Dit is de meest voorkomende oorzaak van het nefrotisch syndroom bij volwassenen. Bij MN keert het afweersysteem zich tegen de cellen in het nierfilter: de podocyten. Daardoor ontstaat schade aan de nierfilters.
 • focale segmentale glomerulosclerose (FSGS)
  Bij deze aandoening vormen zich kleine littekens in de nierfilters. Dit heet ook wel sclerose. Dit kan gebeuren doordat er iets misgaat met het afweersysteem. Maar het kan ook het gevolg zijn van een andere ziekte of medicijngebruik.
 • IgA-nefropathie
  Bij deze aandoening komen er antistoffen in de nierfilters terecht. Het gaat om IgA-antistoffen. Dit zijn antistoffen die bij iedereen voorkomen, maar bij mensen met IgA-nefropathie worden er afwijkende IgA-antistoffen gevormd. Deze afwijkende IgA-antistoffen veroorzaken een ontstekingsreactie in de nier. Daardoor ontstaat er schade aan de nierfilters.
 • minimal change disease (MCD)
  Bij kinderen is dit de meest voorkomende oorzaak van het nefrotisch syndroom. Bij MCD is er plotseling veel eiwitverlies, maar is er bijna geen schade aan de nierfilters te zien. Alleen onder een speciale microscoop zijn kleine veranderingen (minimal changes) zichtbaar.

Op nieren.nl vindt u uitgebreidere informatie over de verschillende aandoeningen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *