Nieuw onderzoek naar rol pesticiden bij hartritmestoornissen: ‘Link op het spoor’

De rol die pesticiden spelen bij hartritmestoornissen wordt nader onderzocht. Reden hiervoor is dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat pesticiden het hartritme kunnen verstoren. Hoogleraar Bianca Brundel, als specialist hartritmestoornissen verbonden aan het Amsterdam UMC, leidt het onderzoek.

“Het was nog niet bekend dat pesticiden mogelijk een rol spelen bij hartritmestoornissen”, zegt Brundel, die de stichting AFIP oprichtte om onderzoek te doen naar boezemfibrilleren. “Via onze stichting hebben mensen aangegeven dat pesticidegebruik een oorzaak kan zijn voor hun boezemfibrilleren.”

Eerder zei de moleculair en celbioloog tegen Trouw “een link op het spoor te zijn” wat betreft de chemicaliën die worden gebruikt om onkruid en ongedierte te bestrijden in de land- en tuinbouw. “Uit beginstudies maken we op dat blootstelling aan pesticiden meer kans geeft op boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd. Er zijn nog geen harde conclusies en we werken op dit moment aan een wetenschappelijke publicatie”, zegt Brundel tegen de krant.

(Bron en volledig artikel NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *