Hoe Leonie ontplofte: een boek over een leven getekend door lipoedeem

Op 27 november verschijnt Hoe Leonie ontplofte: een boek over een leven getekend door lipoedeem. “Op een mooie dag in mei ontplofte de dertigjarige Leonie. ‘Pang!’ zei ze gewoon ineens. Alsof je een perfecte naald vanuit de perfecte hoek in een perfecte ballon prikt. Leonie leed aan lipoedeem, een chronische ziekte aan de vetcellen. Ze werd steeds zwaarder maar kon niet afvallen. Hoewel haar ontploffing voorkomen had kunnen worden, wilde geen arts haar helpen vanwege haar hoge BMI. Ook weigerden de zorgverzekeraars de behandelingen die Leonie nodig had te vergoeden.”

Hoe Leonie ontplofte, geschreven door Randy Timmers, volgt Leonie van haar jonge jaren als mollig kind tot haar plotselinge overlijden, bespreekt een leven getekend door lipoedeem en zet vraagtekens bij hoe de samenleving omgaat met vrouwen met een maatje meer. Het is het eerste niet-medische boek ooit geschreven waarin lipoedeem centraal staat.”
Een interview met de ‘echte’ Leonie, door wiens leven dit boek deels is geïnspireerd, stond onlangs in De Telegraaf. Deze ‘echte Leonie’ is de echtgenote van auteur Timmers. Samen met Leonie runt hij Lipoedeemdame, een online community voor vrouwen die aan de chronische ziekte lipoedeem lijden.

Op http://www.hoeleonieontplofte.nl is meer informatie over het boek te vinden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *