Dysthymie

(Bron: Mindblue)
Een dysthyme stoornis oftewel dysthymie, is een depressieve stemming die minstens twee jaar duurt, maar niet altijd even sterk aanwezig is. 1,3% van de Nederlandse bevolking tot 65 jaar heeft ooit in het leven dysthymie gehad. Dysthymie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wanneer je last hebt van een dysthyme depressie dan heb je minder symptomen dan wanneer je last hebt van een ‘gewone’ depressie. De verschijnselen die zich voordoen zijn ook minder intens.

Dysthymie kan in ernst wisselen: lange perioden waarin je somber bent, kunnen worden afgewisseld door korte perioden waarin het wat beter gaat. Maar de klachten zijn nooit langer dan twee maanden afwezig. Mensen met dysthymie zijn eigenlijk bijna altijd somber. Dat kan het leven erg zwaar maken.

Overigens kan bij dysthymie nog een ‘gewone’ depressieve stoornis komen. We spreken dan van een depressie die gesuperponeerd (opgestapeld) is op de dysthyme stoornis. Dit wordt ook wel een dubbele depressie genoemd.
————–

Op zoek naar hulp?

Ben je op zoek naar hulp, informatie of advies over een psychisch probleem? Voor jezelf of voor een ander? MIND biedt een anonieme hulplijn aan via Korrelatie. Psychologen en maatschappelijk werkers geven antwoord op persoonlijke vragen en bieden hulp en advies. Je kunt contact opnemen door te bellen, mailen, chatten of whatsappen.
 ————–

In vergelijking met een ‘gewone’ depressie zijn er, naast de sombere stemming, bij de dysthyme depressie veel minder bijkomende klachten. Bovendien wisselen de verschijnselen bij dysthymie sterk. Ze zijn afhankelijk van de persoon en situatie.

We hebben het over dysthymie als er, naast de sombere stemming die tenminste twee jaar duurt, sprake is van tenminste twee van onderstaande symptomen:

 • slechte eetlust of teveel eten
 • veel of juist heel weinig slapen
 • weinig energie of vermoeidheid
 • gering gevoel van eigenwaarde
 • slechte concentratie of besluiteloos zijn
 • gevoelens van hopeloosheid

Dat de verschijnselen van een dysthyme stoornis relatief licht zijn wil nog niet zeggen dat je niet lijdt wanneer je last hebt van een dysthyme depressie. Wanneer je last hebt van dysthymie, ervaar je behoorlijke beperkingen in het functioneren, zowel privé als op het werk. Je voelt je vaak ongelukkig en eenzaam.

Er is zelden of nooit één oorzaak aan te geven voor het ontstaan van een dysthyme depressie. Algemeen wordt aangenomen dat het bij alle vormen van depressie om meerdere factoren gaat, die gezamenlijk bijdragen aan het ontstaan. Zowel biologische, sociale als psychologische factoren spelen een rol.

Wanneer er mensen in je familie voorkomen met psychische aandoeningen en dan met name dysthymie, dan ben je gevoeliger voor het krijgen van dysthymie. Ook wanneer je een zogenaamd depressief karakter hebt, loop je een verhoogd risico op het krijgen van een dysthyme stoornis. Onder een depressief karakter wordt verstaan:

 • een neerslachtige stemming
 • gevoelens van waardeloosheid en onbekwaamheid
 • gebrek aan zelfvertrouwen
 • veel zelfkritiek
 • een negatieve of kritische houding ten opzichte naar anderen
 • pessimisme
 • de neiging tot het tonen van schuldgevoel of spijt

Ook nare ervaringen in je jeugd, zoals een gewelddadige thuissituatie of seksueel misbruik, vergroten later de kans op dysthymie.

(Bron en meer informatie: Mindblue)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *