Door de huidige leefstijl hebben steeds meer vrouwen bloedarmoede: ‘Meer vlees eten is geen oplossing, ijzerpillen wel’

Naar schatting lijdt een kwart van de vrouwen door ijzertekort aan bloedarmoede, vaak zonder dat te weten. Voedingsonderzoeker Hans Verhoef pleit voor regelmatige metingen. ‘Als dit probleem bij mannen zou spelen, was het allang bestudeerd.’

Van een ijzertekort kun je vermoeid, duizelig en kortademig zijn, maar het kan ook dat je lichaam aan het tekort gewend is geraakt en je die symptomen dus níet voelt, stelt Hans Verhoef. De voedingsonderzoeker aan de universiteit van Wageningen zag in zijn promotieonderzoek dat vrouwen heel vaak niet weten dat ze een ijzertekort hebben.

IJzer speelt een belangrijke rol in het lichaam: het vervoert zuurstof in het bloed, levert dit af bij alle organen en helpt zuurstof op te slaan in spieren. Een tekort aan ijzer leidt weer tot bloedarmoede.

De oorzaak van het ijzertekort is de moderne leefstijl. “In de tijd van de jagers en verzamelaars aten mensen vooral fruit en vlees. Vlees is een goede bron van ijzer en de vitamine C in fruit bevordert de ijzeropname,” zegt Verhoef. “Anno 2023 hanteren steeds meer mensen een dieet met minder of geen vlees. Dat vind ik een mooie ontwikkeling, maar het heeft ook gevolgen voor de gezondheid.”

(Bron en verder lezen: Het Parool)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *