Belgische onderzoekers als een speer bezig met ontwikkeling nieuw antibiotica

Gentse en Leuvense onderzoekers steken turbo in ontwikkeling van nieuw soort antibiotica. Antibioticaresistente superbacteriën vormen een cruciale uitdaging voor ons gezondheidssysteem. Onderzoekers van de UGent en KU Leuven presenteren vandaag een nieuw platform er voor zorgt dat veel sneller alternatieven voor antibiotica kunnen worden gevonden.

Foto: Pexels.com

Traditioneel bestrijden we bacteriën met antibiotica, kleine moleculen die de bacteriecel ‘een stok in de wielen steken’ en doden. Spijtig genoeg werken die antibiotica in sommige gevallen niet goed meer omdat het genetisch materiaal van de bacterie wijzigt. Bovendien loopt de zoektocht naar nieuwe moleculen stroef en komen er bijna geen nieuwe antibiotica op de markt.

Een veelbelovend alternatief voor traditionele antibiotica zijn zogenaamde enzymgebaseerde antibitotica, of ‘enzybiotica’. Die zijn gebaseerd op ‘lysines’, eiwitten die de celwand van bacteriën kapot knippen. Een eerste, natuurlijk voorkomend lysine wordt momenteel door een Amerikaans bedrijf getest in klinische studies. Om het ideale lysine voor elke bacterie te vinden, ontwikkelden Yves Briers (UGent) en Rob Lavigne (KU Leuven) samen met andere onderzoekers VersaTile, dat ze presenteren in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift ‘Science Advances’. Met dit platform kunnen ze op een snelle en efficiënte manier grote hoeveelheden verschillende lysines aanmaken, testen en verder optimaliseren.

(Bron en volledig artikel Gezondheid&Co)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *