ACNES

ACNES, wat staat voor Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome, is een aandoening die chronische buikpijn veroorzaakt door het bekneld raken van de zenuwen in de buikwand. Deze zenuwen, de voorste huidtakken van de intercostale zenuwen, geven gevoel aan de huid en spieren van de buikwand. Wanneer deze zenuwen vast komen te zitten of onder druk staan, kan dit aanzienlijke pijn veroorzaken die vaak ten onrechte wordt toegeschreven aan problemen met inwendige organen.

Symptomen van ACNES

 • Lokalisatie van de pijn: De pijn is meestal te voelen op een specifieke plek op de buikwand en kan worden verergerd door druk op deze plek.
 • Aard van de pijn: De pijn wordt vaak beschreven als scherp, brandend of stekend. Ze kan constant aanwezig zijn of in aanvallen komen.
 • Verergering door activiteit: De pijn wordt vaak erger bij lichamelijke activiteiten, bewegingen of bepaalde houdingen.

Diagnose van ACNES

 • Fysiek onderzoek: Tijdens een lichamelijk onderzoek kan de arts de Carnett’s test uitvoeren. Hierbij wordt de patiënt gevraagd de buikspieren aan te spannen terwijl de arts op de pijnlijke plek drukt. Als de pijn verergert, wijst dit op ACNES.
 • Beeldvormende technieken: Hoewel echo’s of MRI-scans geen afwijkingen laten zien bij ACNES, worden ze vaak gebruikt om andere oorzaken van buikpijn uit te sluiten.
 • Diagnostische injectie: Een injectie met een lokaal anestheticum (verdovingsmiddel) bij de pijnlijke plek kan helpen om de diagnose te bevestigen. Als de pijn tijdelijk vermindert na de injectie, duidt dit op ACNES.

Behandeling van ACNES

 • Conservatieve behandeling: Dit kan rust, fysiotherapie en het gebruik van pijnstillers omvatten.
 • Zenuwblokkade: Injecties met verdovingsmiddelen kunnen de pijn tijdelijk verlichten en helpen bij de diagnose.
 • Chirurgie: Als andere behandelingen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep worden overwogen om de beknelde zenuw vrij te maken.

Conclusie

ACNES is een relatief onbekende oorzaak van chronische buikpijn die vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd. Het correct herkennen van de symptomen en het gebruik van specifieke diagnostische tests zijn cruciaal voor een juiste diagnose en effectieve behandeling. Hierdoor kan de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk verbeteren.

Bronnen

 1. Lindsetmo, R.-O., & Stulberg, J. (2009). Chronic abdominal wall pain—a diagnostic dilemma. American Journal of Surgery, 198(1), 129-134.
 2. Boelens, O. B., Scheltinga, M. R. M., Houterman, S., & Roumen, R. M. H. (2013). Painful intercostal neuromas after breast surgery: A prospective analysis. Pain Medicine, 14(12), 1795-1799.

—————————

Dit artikel is geschreven met behulp van ChatGPT.
Wat is ChatGPT? ChatGPT is een chatbot op basis van kunstmatige intelligentie (KI of AI). De tool werkt zoals iedere andere chatbot: gebruikers typen teksten in de vorm van prompts en de tool antwoordt met een eigen tekst. Wat ChatGPT zo uniek maakt is hoe vloeiend, uitgebreid en menselijk klinkend de antwoorden zijn, evenals het grote aantal onderwerpen dat de tool kan bespreken.\

Disclaimer: U dient de informatie van dit artikel, en andere artikelen op deze website, niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dient u contact op te nemen met uw huisarts of specialist.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *