Zorginstituut adviseert om Enhertu na prijsverlaging te vergoeden

Het nieuwe medicijn Enhertu remt een agressieve vorm van borstkanker met ruim 15 maanden bij mensen die niet meer kunnen genezen. Dat is bijna 9 maanden langer dan de standaardbehandeling. Enhertu heeft wel meer bijwerkingen, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Daarom adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid om Enhertu te vergoeden uit het basispakket na een prijsverlaging. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Afbeelding: Gezondheidsnet.nl

Enhertu (trastuzumab-deruxtecan) is een nieuw medicijn voor mensen met HER2-positieve borstkanker, die uitzaaiingen hebben of niet geopereerd kunnen worden en bij wie een eerdere behandeling niet (meer) aanslaat.

Bij HER2-positieve borstkanker delen de kankercellen snel. Hierdoor is het risico op uitzaaiingen groter dan bij andere vormen van borstkanker. Enhertu is een doelgerichte therapie die de kankercellen beschadigt of opruimt zonder veel schade te veroorzaken bij de gezonde lichaamscellen. Daarmee remt het medicijn verdere groei en uitzaaiingen van de kankercellen. Het Zorginstituut schat dat per jaar 243 tot 609 mensen met HER2-positieve borstkanker voor een behandeling met Enhertu in aanmerking komen.

(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *