Zorgen over bezuiniging op mensen met beperking: ‘Overheid zet ons goed klem’

Wie vanwege een chronische ziekte of een beperking een traplift nodig heeft, moet straks mogelijk meer betalen. Het kabinet wil dat mensen met een beperking vanaf 2026 een inkomensafhankelijke bijdrage gaan leveren aan de zogeheten Wmo-voorzieningen. Mensen met een handicap reageren kritisch op de bezuiniging: “We leven al aan de rand van de maatschappij.”

Laura Bliek is door een spierziekte afhankelijk van meerdere Wmo-voorzieningen, zoals een persoonlijke assistent en een elektrische rolstoel. Ze kan alleen haar duim bewegen door een ernstige vorm van spinale spieratrofie (SMA). Bliek werkt drie dagen per week als hbo-jurist en studeert daarnaast om advocaat te worden. “Mijn leven zal altijd duurder zijn door mijn handicap, dus ik moet meer geld verdienen”, zegt ze.

De meeste Wmo-voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp, kosten 19 euro per maand. Dat is een vast tarief dat voor iedereen gelijk is, ongeacht inkomen en vermogen.

Maar in de Voorjaarsnota is een inkomensafhankelijke bijdrage aangekondigd. Als het aan staatssecretaris van Ooijen (Volksgezondheid) ligt, worden de regels voor Wmo-voorzieningen teruggedraaid. Tot 2019 gold namelijk ook al de inkomensafhankelijke bijdrage.

(Bron en verder lezen: NU.nl)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *