Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek voor hart- en vaatziekten?

Internist Jeanine Roeters van Lennep van het Erasmus MC heeft een subsidie van de Hartstichting ontvangen voor het Marie Curie-onderzoek, waarvan zij onderzoeksleider is. Hiermee willen onderzoekers achterhalen waarom minder vrouwen deelnemen aan klinische studies en hoe zij meer vrouwen kunnen werven.

Er doen te weinig vrouwen mee aan klinische studies naar behandelingen voor hart- en vaatziekten. Het is niet duidelijk waarom, maar als er te weinig vrouwen meedoen kunnen onderzoekers niet goed vaststellen of een behandeling goed werkt en veilig is voor vrouwen. Zo is bekend dat vrouwen vaker en soms andere bijwerkingen ervaren van medicijnen dan mannen.

De onderzoekers van het Marie Curie-onderzoek willen nagaan waarom vrouwen niet meedoen aan klinische studies en vaker uitvallen. Ook willen ze achterhalen wat ertoe bijdraagt dat vrouwen wel deelnemen. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom vrouwen minder vaak meedoen aan klinische studies. ‘Daarom willen we het voor eens en altijd goed uitzoeken’, vertelt Roeters van Lennep. ‘Dan weten we pas wat we eraan kunnen doen.’

(Bron en verder lezen: Erasmus MC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *