Bijwerkingen van kruidenproducten tegen overgangsklachten

Hoewel producten met een fyto-oestrogene werking veel worden gebruikt, blijven de bijwerkingen vaak onderbelicht. Omdat deze producten zonder recept te krijgen zijn, hebben gebruikers vaak onterecht het idee dat ze geen bijwerkingen veroorzaken.

De foto van dit merk is gebruikt als voorbeeld. Ook andere merken zijn van toepassing.

Fyto-oestrogenen, ook wel bekend als plantaardige oestrogenen, zijn geen op zichzelf staande hormonen. Het zijn stoffen die de werking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen kunnen nabootsen. Deze stoffen komen voor in verschillende planten zoals hop en soja. Voedingssupplementen met fyto-oestrogenen bevatten vaak deze kruiden en worden onder andere gebruikt om overgangsklachten bij vrouwen te verlichten.

Om inzicht te krijgen in de veiligheid van fyto-oestrogenen, zijn analyses uitgevoerd op meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb en de wereldwijde bijwerkingendatabank VigiBase.

In de Lareb-database met in totaal 67 meldingen van bijwerkingen op deze producten, bleek dit het vaakst te gaan over zilverkaars (47,8%), hop (32,8%) en sojaboon (22,4%). In de VigiBase-database met in totaal 21.944 meldingen, was dit sojaboon (71,4%), zilverkaars (11,6%) en Monnikspeper (6,4%). De gemelde bijwerkingen betroffen vooral  maag-darm klachten, huidklachten en klachten als vaginaal bloedverlies en opgezette borsten.

Het verstrekken van goede informatie over ongewenste bijwerkingen kan consumenten helpen weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van deze supplementen.

Lees hier het hele artikel (in het Engels). 

(Bron en meer informatie: Bijwerkingencentrum Lareb)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *