Therapie met beesten: ‘Noem het geen dierentherapie – de hond is geen psychiater’

Beau, hond van Marnel en Peter (Onzichtbaar Ziek)

Een hond die je helpt de straat op te gaan of een paard dat assisteert bij de emotionele ontwikkeling. In het buitenland zetten psychiatrische hulpverleners al langer dieren in en ook in Nederland komt therapie met dieren steeds vaker voor. Maar hoe ziet dit eruit en waar helpen deze beesten eigenlijk bij?

“Noem het geen dierentherapie”, zegt Marie-Jose Enders-Slegers stellig. “Noem het therapie met dieren.” De hoogleraar Antrozoölogie is heel precies als het op de taal rondom haar vakgebied aankomt. Begrijpelijk, want de inzet van therapiedieren is soms nog steeds een omstreden onderwerp. “Als ik hierover praat, denken sommige collega’s nog steeds dat het de dieren zijn die therapie geven. Onzin, een hond vraagt je niet op de sofa plaats te nemen.”

Wat therapie met dieren dan wel is? “Het is therapie waarbij de therapeuten dieren inzetten, met een specifieke doelstelling en ideeën hoe zij die kunnen bereiken. Het dier is een middel met specifieke eigenschappen die een therapeutisch proces op gang kunnen brengen.”

Verder lezen op Nu.nl? Klik hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *