‘Inspiratieverhalen’ over ondernemen met een chronische ziekte

Gast-artikel door Vicky de Groot

“Chronisch ziek-zijn brengt uitdagingen met zich mee. Er zijn vast meer mensen die het lastig vinden om hun baan te combineren met hun ziekte of aandoening. Maar wat doe je als het werken eigenlijk onmogelijk is geworden. Ik zeg: “De regie in eigen hand nemen!”

Fotografie Jelly Mellema

Mijn naam is Vicky de Groot (31) uit Bolsward. Jarenlang heb ik mij afgevraagd waarom dat, wat ik zo graag wilde, toch nooit lukte. Werken voor een baas op vaste tijdstippen, het voltooien van een voltijd opleiding met stages en het volhouden van andere initiatieven die ik ambitieus opstartte, het ging altijd mis. Ik werd weer ziek en moest, met tranen in mijn ogen, weer afscheid nemen van een stukje van mijn ‘normale’ leven.

Boek ‘Inspiratieverhalen’

Het boek ‘Inspiratieverhalen’ is een bundeling van 14 verhalen van ondernemers met een chronische ziekte of aandoening. En dan heb ik het over uiteenlopende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld Diabetes type 1, MS, afweerstoornissen en chronische pijn.

14 verschillende mensen, met 14 verschillende verhalen en 14 verschillende levenspaden. Toch hebben al deze ervaringsdeskundigen één ding gemeen, of ze nu een aandoening hebben met een afkorting (COP, BPD, PDS) of aandoeningen als botontkalking, een nieraandoening, allergische astma of ‘Ziekte Unknown’. Allemaal hebben ze hun aandoening om kunnen zetten in een inspirerende kracht, die ervoor zorgt dat het chronisch ziek-zijn gezien kan worden als een voordeel in het ondernemerschap.

Naast de verhalen bevat het boek ook mijn eigen ‘Realistisch Plan’ en een artikel van Myrthe Claus (van ‘vrouwen-ondernemen.nl’). Na het lezen van het boek zul je geïnspireerd zijn en heb je een basisplan om te gaan ondernemen. Ja, óf je weet na het lezen zeker dat ondernemen toch niet iets voor jou is. Want dat kan natuurlijk ook.

De strijd tussen willen en kunnen

Nu ik heb geaccepteerd dat ik een chronische ziekte heb, is mijn constante strijd tussen willen en kunnen voorbij. In oktober 2020 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen, VA Vicky. Ik merk dat het zelf in kunnen delen van mijn werkzaamheden en tijden, bevrijdend voor mij werkt. Ik hou het werk beter vol en ervaar dat ‘doen wat ik leuk vind’ mijn fysieke en mentale gezondheid ten goede komt. En nu wil ik dat anderen dit ook ervaren.

Inspireren en informeren

Het is mijn missie geworden om anderen te inspireren, aan te moedigen, te motiveren en te informeren. Eigenlijk wil ik hetzelfde als Stichting Onzichtbaar Ziek; ook ik wil zorgen voor meer begrip, kennis en ondersteuning, door zichtbaar te maken wat er onder het topje van de ijsberg schuilgaat. Mijn podcast ‘Chronisch ziek en ondernemen’ en mijn boek ‘Inspiratieverhalen’ zijn voor mij middelen om met deze missie aan de slag te gaan. Ik weet namelijk zeker dat met het boek én de podcast drempels verlaagd kunnen worden voor mensen die in dezelfde situatie zitten. Mensen die, net als ik, wel wat kúnnen, maar die het, om welke reden dan ook, nog niet is gelukt.

Elkaar helpen

Wat ik vooral geleerd heb van het hebben van een chronische ziekte is ‘You can do anything, but not everything!’. Dit is dan ook dé zin die ik gebruik als slogan voor mijn onderneming VA Vicky. En dat is ook hoe ik het boek en de podcast zie. Het is een manier om anderen verder te helpen, want ‘Je hoeft het niet alleen te doen’.

Mijn boek ‘Inspiratieverhalen’ is te koop via de website: www.inspiratieverhalen.nl
Het inkijkexemplaar kun je ook vinden via de link.

Ik ben op Instagram te volgen op: @inspiratieverhalen en @vicky.degroot

Voor ondersteuning bij taken binnen je onderneming (Virtuele administratie, Financieel support, Ondersteuning van het opzetten van projecten, etc.), neem dan contact met me op: va.vicky@outlook.com of bel naar 06-15695994.”

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *