Tegemoetkoming zorgpremie chronisch zieken: tot ruim 1000 euro verschil per gemeente

PERSBERICHT
Mensen met een handicap of chronische ziekte maken vaak hoge zorgkosten. Sinds 2015 kunnen zij bij hun gemeente aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming. Voor deze tijd werd deze vergoeding landelijk geregeld en was die voor iedereen gelijk. Maar zeven jaar na de decentralisatie zijn er grote verschillen per gemeente ontstaan. Het bedrag kan oplopen tot ruim 1000 euro op jaarbasis, blijkt uit onderzoek van Independer. 193 gemeenten communiceren zelfs helemaal niks online over een eventuele tegemoetkoming, maar blijken die soms wel degelijk te hebben. 
 

De zorgpremies voor 2023 zijn fors gestegen. Uit onderzoek van Independer blijkt dat gezinnen honderden euro’s meer aan hun verzekering gaan betalen. Gemeenten komen chronisch zieken en gehandicapten tegemoet in deze kosten. Het bedrag mag de gemeente zelf bepalen. Het directe gevolg hiervan zijn enorme verschillen op lokaal niveau. Van de gemeenten die wel een geldbedrag noemen op de website, varieert de maximale jaarlijkse tegemoetkoming van €80 in Maastricht tot wel €1.095 euro in Amsterdam.

“Chronisch zieken hebben erg vaak compensatie nodig om zo de hoge zorgkosten te kunnen betalen. Het aanbieden van een gemeentepolis, een collectieve verzekering die de gemeente regelt, is niet altijd een oplossing. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een chronische ziekte of handicap vaak niet durven overstappen naar een andere verzekering. Ze zijn bang bij de nieuwe verzekeraar bepaalde medicatie niet meer vergoed te krijgen”, aldus Independer zorgexpert Bas Knopperts.

Ook voorwaarden verschillen sterk

Ook zijn er grote verschillen per gemeente over wie er nu precies aanspraak kan maken op de tegemoetkoming. Personen met een handicap of chronische ziekte moeten kunnen aantonen dat ze meerkosten hebben door hun aandoening. Bovendien is er een inkomensgrens, maar ook die is per gemeente weer anders.

In bijvoorbeeld Middelburg, Venray en Wassenaar is deze 110% van de bijstandsnorm. In andere gemeenten, zoals Arnhem, Ede en Den Haag, krijg je nog een compensatie bij 150% van de bijstandsnorm. Waar je de vergoeding precies voor mag gebruiken, verschilt ook weer per gemeente. Bij de ene plaats plaats mag je die inzetten ter compensatie van het eigen risico, terwijl dat in de andere gemeente puur bedoeld is voor aantoonbare meerkosten.

Regelingen onduidelijk in 193 gemeenten

Voor mensen die meerkosten maken als gevolg van een chronische ziekte of handicap is het vaak erg moeilijk om informatie te vinden over de tegemoetkoming. Zo wordt op de websites van meer dan de helft (193) van de gemeenten het bestaan van deze regeling zelfs niet eens genoemd. Grote gemeenten waar chronisch zieke burgers in het duister tasten, zijn onder andere Eindhoven, Gouda, Leiden en Alkmaar. Ook gebeurt het dat de regeling wel ergens op de website staat, maar niet terug te vinden is bij een overzicht met alle tegemoetkomingen bij een laag inkomen.

“Het zou goed zijn dat gemeenten hier veel duidelijker op hun websites over gaan communiceren. Het is vaak een groep die het geld erg goed kan gebruiken. Zeker in deze tijden dat alles al flink duurder wordt”, aldus Independer zorgexpert Bas Knopperts.

Zeventien gemeenten zeggen maatwerk te bieden, maar nergens op de website wordt vermeld op welk maximaal compensatiebedrag inwoners met hoge zorgkosten kunnen rekenen. In de overige 134 gemeenten is meer duidelijkheid. Hier wordt wél een geldbedrag genoemd waar mensen met een handicap of chronische ziekte aanspraak op kunnen maken.

(Bron en meer informatie: Independer)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Trudy Vis schreef:

    Ik ben benieuwd of ik ervoor in aanmerking kom ,ik heb MS en krijg een lage uitkering 1131 e

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *