Pijnlijders

Ik wil het graag een keer over pijn hebben. Niet de pijn waar we allemaal weleens last van hebben – een lelijke snijwond, een wespensteek – maar chronische pijn. Pijn die buitensporig lang aanhoudt en waar ruim twee miljoen Nederlanders aan lijden. Mijn vriendin kampt al zeven jaar met een zich uitbreidende zenuwpijn en wat me het meest raakt, is de onwil – want zo voelt het – van veel artsen om daar een leefbare oplossing voor te vinden.

„U moet ermee leren leven”, zegt de een. „Zal ik een recept uitschrijven?” vraagt de ander. Of: „Heeft u al een psycholoog gesproken?”

Bij elke nieuwe arts vertelt mijn vriendin hetzelfde verhaal. Hoe ze uitgleed in de tram. Het sneeuwde, ze had hoge hakken aan, de tram maakte een scherpe bocht en de bestuurder trapte hard op de rem. Ze hield zich vast aan een stang, terwijl haar benen onder haar vandaan gleden. Naar buiten strompelend verbeet ze de pijn. Pas drie jaar later zou tijdens een operatie blijken dat een zenuw bekneld was geraakt en afgestorven, maar toen was het leed al geleden.

 

(Bron en volledig artikel: NRC)

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Douwes schreef:

  Ze konden niets meer voor mij doen heb zelf uit moeten zoeken wat ik had , neuropathie ben vorig jaar volgestopt met medicijnen nam een vuilnis zak met dat gif mee vaar huis , ik las alle bijsluiters het kwartje viel had heel veel rare en vieze bijwerkingen dus thuid gekomen uit ziekenhuis geprobeert te ontgiften , duurt lang voor alle rommel ui je lichaam is ,in dec kreeg ik kijona , daarvoor vorig jaar juni die gif prikke n die ik nooit had mogen hebben ik kreeg geen placebo s maar grafeen oxide spyk eiwitten , wist ik veel wat er in zat ,stom he dat blijf in je lishaam zitten , dus zoveel gif in het lichaam tja neuropathie kon niet uitblyven , huis zit vol huidvellen pijn ziek gevoel , kan weinig meer.heb pea pillen en creme gekocht , meen nooit prikken meer heb geen boosters genomen, ik weet te veel van die moordenaars ,lees veel oa blijvende schade enmensen die zijn dood gegaan aan da t grafeen , wacht maar het krijgt nog een staartje……

 2. Marianne schreef:

  Het is treurig in de gezondheidszorg. Heb al vele jaren zenuw pijn. Bij 4 nekwervels stenose aan beide kanten. Je kunt steeds minder en alles kost meer moeite en kost steeds meer tijd.

 3. Lidy Van Lankeren schreef:

  Artsen moeten patienten diagnotiseren en dan aangeven wat zij zelf kunnen en welke arts er in gespecialiseerd is

  • Douwes schreef:

   Ben mijn eigen arts

   • Alma schreef:

    Ik heb 20 jaar zenuwpijn in aanvallen na gordelroos. Je zou het postgordelroos kunnen noemen net als post covid of de q koorts. In die 20 jaar weet ik net zoveel over mijn neuropathie als een arts. Inderdaad uit ervaring en door zelf veel lezen word je je eigen arts. Neem het je arts of specialist niet kwalijk. Zij weten ook dat neuropathie nauwelijks te behandelen is en hopen dat medicatie helpt. Sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *