‘Beeldbellen in de zorg bereikt de kwetsbaarsten niet’

OPINIE
De zorgkosten rijzen de pan uit. Maar digitalisering is níet de oplossing, schrijft Patricia Heijdenrijk, directeur van het expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos in Trouw. Terwijl de kiezer de zorg steevast benoemt als een van de belangrijkste verkiezingsthema’s, gaat het er in de campagne nauwelijks over. De keuzes die de zorg vraagt, zijn zo enorm, dat politici er liefst met een grote boog omheen lopen. Afgelopen maandag, tijdens het Grote Zorgdebat bij televisieprogramma Op1, kreeg de zorg wél de aandacht die ze verdient.

Wouter Bos (tegenwoordig bestuursvoorzitter bij zorgverzekeraar Menzis) pleitte tijdens dit debat voor innovaties om het tekort aan zorgpersoneel en geld op te vangen. Als voorbeeld noemde hij de razendsnelle introductie van beeldbellen in coronatijd. Dit soort innovaties helpen, maar helaas niet voor iedereen.

Van alle kanten wordt gewaarschuwd dat de zorg ontoegankelijk en onbegrijpelijk is voor ouderen, migranten en Nederlanders die laaggeletterd zijn, of digitaal niet zo vaardig. Maar als er verkiezingen komen en er bezuinigd moet worden, dan worden zij als eerste over het hoofd gezien. Dan willen politici en beleidsmakers ons digitaal uit de problemen innoveren.

(Bron en verder lezen: Trouw)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *